Wednesday, August 06, 2008

Pengesahan Sijil Yang grrr....


Semalam aku menghadiri temuduga KPLI di Institut Bahasa. Pagi-pagi buta dah keluar sebab interviewnya pukul 8.00. Semua dokumen aku dah siapkan. Dah siap susun menurut apa yang disenaraikan dalam surat yang aku dah cetak dari internet. Bila aku sampai sana, lain pula senarai yang dikeluarkan. Dalam surat dari internet dia nak sijil kelahiran dan sijil kokurikulum menengah atas. Tapi dalam senarai semak kat depan bilik temuduga tu, dia tak nak pulak sijil kelahiran. Cuma ada tambahan sijil kokurikulum menengah atas dan universiti. Back at home, aku sebenarnya pelik juga kenapa dia tak nak peringkat universiti. So, dalam kehairanan tu, aku pun tidak la menyertakan sijil kokurikulum peringkat universiti. And the worst part, aku tak tertinggal fail salinan sijil2 yang aku dah siap sahkan.


So, bermula dengan temuduga secara individu, kemudian disambung pula secara berkumpulan. Lepas tu disambung dengan ujian bertulis. Panel penemuduga tu minta aku dapatkan sijil2 yang aku tak bawa tu. Siap disahkan sebelum diserahkan pada dia. Mengikutnya, dia akan berada di Institut Bahasa tu sampai hari Khamis sebelum 12.30. Tapi sebab aku nak settlekan juga hari tu, aku pi gak wat copy sijil2 aku tu. Pastu ingat nak pi la sahkan kat pejabat HEP. Boleh dia kata ada arahan baru keluar yang tidak membenarkan mana-mana pegawai mengesahkan sijil calon2 KPLI ni sebab dia kata semua mesti dah dipersiapkan di rumah. Aku try gak pi beberapa pejabat dan mereka suma suruh aku pi balik kat pejabat HEP tu. Sebab kecewa, aku try lak turun ke pejabat asrama. MAsih sama. Then, aku drive ke balai polis. Mana la tau ada pegawai yang blh tlg sahkan. Tapi malangnya, cuma peringkat ACP ke atas je yang ada kuasa tu.


So, nak tak nak, aku drive pula ke UIA Matrik. Dengan harapan, bekas tpmt aku belajar ni cukup baik untuk membantu aku. Lagipun, aku bukan minta duit. Aku cuma minta tlg sahkan sijil. Waktu aku sampai kul 1. Kebetulan, waktu makan tengahari. Jadi aku pun turut makan sekali kat kantin. Kul 1.40 aku p ke opis. Disebabkan aku mengejar waktu sebelum 2.30, aku redah juga opis yang ada. Bertanya dari satu opis ke satu opis. Mereka suma kata pegawai takde. Then, aku masuk ke Pejabat Timbalan Dekan. Suma staf takde. Tapi big bosnya ada... Aku bagi salam.




"Sorry sir to disturb you at this time. I need your help to certify my certificates", Ujar aku bersopan sebab nak minta tolong kan....


"Who are you?", tanya dia yang aku tak tau pun namanya.


"Actually, I am ex-IIUM student."


"Which kuliyyah?"


"IRKHS"


"why don't you go to your former kuliyyah. I don't know you. So, how can I certify your certs" (Masa ni, dalam hati aku dah mula berkata-kata... nama je pandai belajo sampai dapt jawatan tu. Tapi takleh ke pk, aku kan bawak salinan yg original. tgk la. Aku rasa sapa2 yg wat pengesahan pun tak kenal org yg disahkan sijilnya!!!)


"Is it urgent?" tanya dia lagi.


"Yes sir, it is urgent. I had an interview at IB and need to send the certified certs back to the interviewer before 2.30."


"Then you go to the kuliyyah"


"Sorry sir, but Im not used to this place. My matric was at Jalan Pantai Baharu".


Lepas tu dia bagi aku direction.... skit punya menyumpah la aku dalam hati sebab aku dah berdiri depan mata dia, tak blh ke dia amik masa tak smp 5 minit tlg sahkan. bnyk pahala tlg org yg terdesak ni.... Tapi aku dah sakit ati dah.


P gak cari pejabat IRKHS tu. On the way, aku terjumpa pejabat engineering. Aku singgah dan bertanyakan hal yang sama. Officer yang ada kat saitu kata, "Cop I ada kat tingkat atas la. You nak urgent ke?" Aku pun terangkan hal yang sama mcm kat pejabat deputy dean td. "Sorry la, cop I kat atas. Lagipun sekarang waktu rehat" Dan aku pun terus menyumpah pegawai2 kerajaan yang seangkatan dengannya. Nak aje aku kata, eh, makcik, bapak aku dulu pun tukang sahkan sijil orang juga. Org dtg rumah, tak kita waktu. Kadang2 dia baru nak menyuap makan pun dia berhenti. Kadang2 tu dah nak tido, dia bgn tolong org! Hantu betul!!!!!


Bila aku p kuliyyah IRK plak, dia leh kata dia takde authority nak sign sebab dia takde cop disahkan oleh tu.... grrrrr..... sapa agaknya yg bangang ek?


Lastly, kerana terlalu marah, aku nangis ler... (itu le kelemahan aku!). Pulul 2 aku dtg blk kat HRD opis dgn mata merah. Baru le dpt. Then aku bergegas ke IB. Maybe masih lagi rezeki aku.... dpt juga aku serahkan certs tu kul 2.30 tepat.


Pada aku, pegawai keraajaan masih tak berubah. KEdekut untuk membantu org. Ada saja alasannya. Tak kira org tu dalam kesusahan atau tidak... waktu rehat, tak leh kacau. Yg peliknya, lepas waktu rehat pun, bkn terus wat keje pun kan,..... Alaa... aku tau la ragam org kerajaan ni...... AMPESHHHH!!!!!


4 comments:

pak ngah rep said...

tu la.. bom ajer diorg nih... apepun.. dr kesusahan tu la nanti adanya sinar kejayaan...

When my mind started to generate said...

Harap-harapnya.... cuma aku masih tak puas ati dgn org kerajaan dari dulu sampai la ni. Bukan suma. Segelintir barangkali. Tapi sebab segelintir tu la merosakkan suma.

e-junior said...

~SMTI~
sy pn pnh mntk tlg org gov ni yg mne individu ni saudara sendri.. mntk tlg bantu sy dlm mntak kje, pn payah.. alasan xsudah. Pai arini, sy xmntk tlg sesape (saudara sendri) dlm mntak kje.. sy percaya kn member sendri..member sndri sanggup kongsi berita jawatn kosong, padahal 1 je yg diperlukan..

p/s: org gov, bile da de jwtn, lupe org bawah.. sedeyh..

Mama Iman said...

Yea... betul tu e-junior. Mmg bukan semua mcm tu. Tp kalau yg keje kat pejabat, ada yg begitu. Sebab tu bila org kata org kerajaan ni mkn gaji buta, ada yg melenting sebab mrk tak begitu. Rasanya org yg dirujuk begitu adalah mereka yg bekerja di pejabat. Termasuklah orang yang bekerja di pejabat sekolah saya. Tapi bukan sekolah sekarang la. Maksudnya bukan semua begitu. Tapi, malangnya, ada yang begitu. Hiihi...

There was an error in this gadget