Thursday, May 31, 2007

after three weeks

Arini 31/5/2007. genap 11 hari aku wat cataloging. perghh... 11 hari baru siap satu troli. agaknya kalau aku dok keje kat sini, mesti byk back log ek. warghhkakakka.... average sehari ada la dalam 13 buah buku. tu kira campur original cataloging dengan copy cat la (bukan cat meoww...meoww... tapi short form for cataloging)
it was not that tough. I think I can do it. It just a matter of time. and frequency of doing it. Cataloging is like doing mathematics. If you miss one day, you will wondering around the next day. Need to refresh before start doing it as usual. Okay, ada sapa nak blajo cataloging dgn che'? Zai??? Heheheh....

Tuesday, May 29, 2007

Agak-agak berapa harga year??

Yesterday, I had my late lunch at a food court in Giant Kelana Jaya. I had my favorite Thai Jawa Fried Rice as my other favorite Sizzling Yee Mee had finished. "Maaf kak, yee mee dah habis". Ok fine. That's one thing. Then I asked my hubby to buy for me ABC since I had been looking for it almost two weeks. Just to get the best ABC. Then he brought along the ABC together with his sugarcane juice. Well, the ABC cost 2.50. Look nice. With red syrup color, green selasih and creamy corn. Yummy!!!
Sadly, when I dug in the mounted ABC, haa??? it did not worthy. Few red beans, few jelly with multiple colors... and... that is it! I felt mad a bit. Susu pekat? Very few. Even the taste wasnt that gud. Man! I expected to have some peanuts, red beans, a bit cendol, and some more that can create an ABC. Gila betul!!!! isshh.... that 2.50 actually can cost only RM 1. See, how much that they got profit.

Thursday, May 24, 2007

Baru kutahu

This is my third week in cataloging department. Going thru the practical side makes me understand what is cataloging all about. Lerrr... it is all about the standardization and computer programming. You have to know what is the tagging for title, author, publishers, this and that and bla...bla...bla.... you put wrong tagging, it will not appear in the searching process and will give problem to the searcher, particularly for library users. it is not that easy but not too hard. If a librarian stays in cataloging for 1 month, I believe he can do it. Well, cataloging is the heart of library. If a librarian does not know about cataloging, aiyooo,.... the library will die loh. It is fun to be a cataloger. Errr... specifically for those who love to be in front of PC all the times and do such a tedious work. I like cataloging, but to be a cataloger? errr... let me think first. I always fall asleep while doing it. zzzzzz......... Oh, so, do u think that I am suitable for the job? haha...

Tuesday, May 22, 2007

Nak jadi apa yea?

Dah nak abis blaja ni... aku jadi bingung. Nak keje apa ye? Nak jadi lecturer ke, jadi pustakawan ke? Ke aku nak balik pada kisah undergrad aku dulu, jadi journalist atau editor? Kepala pk nak keje. Tapi hati asyik ingatkan anak nan sorang tu. Kalu keje jd pustakawan, nanti ada shift malam. Erghh... takut la plak. Jadi journalist? Editor? Hmmm.... aku pun kompius. Aku main mintak je keje ni. Layak ke tak, aku pun tak tau. Dah hampir 6 bulan tanam anggur, tetiba rasa takut plak nak menjejak alam pekerjaan balik. Moga-moga aku dapat keje yg sesuai dengan keinginan aku atau paling tidak, selesa untuk aku terus menyumbang skill dan ilmu aku.
p/s: aku masih terus membandingkan keje2 (suami aku juga marah sebab itu. heheh....) yg aku penah buat dulu dengan keje aku sebagai Retail Exec kat Kedai Buku. Urghhh.... aku rindu jadi penjual buku. Malam tadi aku mimpi aku mintak keje kat situ. Hampir2 aku diterima, tapi suami aku tak tau aku nak keje situ balik. Ahaxx..!!!

Tuesday, May 15, 2007

Ada satu cerita

Semalam, kawan aku dok bercerita pasal kehidupan dia. Life after marriage. Well, memula mmg mcm tak percaya gak yg dia dah kawin. Tapi, jodoh kan... Ceritanya simple. And ada iras-iras cita aku gak, tp yg kureng best skit la. Dia, student mcm aku gak, ada anak sorang mcm aku gak, cuma muda sebulan dari Maisarah.
Dia habaq kat aku yg dia rasa sendiri dlm menguruskan rumahtangga walaupun suami dia ada. Dia ni mcm aku gak, jenis yg tak reti nak perintah org. Kalau org tu rasa nak buat, biar la dia dgn rela hatinya nak buat. Nak dijadikan cerita, dia yg masih belajar dan dalam masa yang sama bekerja dan buat part time (eh, apasal la pompuan ni macam asyik ikut aku je ni!!!) untuk sama-sama tampung sara hidup yang semakin naik tak penah turun.
Rutin hidup dia kira mcm ni la. Balik keje, kdg2 tak smpt duduk dia dah sinsing lengan baju wat mkn mlm untuk dia sekeluarga. Biasanya siap masak dlm kul 7 7.30 la. Pastu mandi, solat maghrib. Then, sama ada dia makan dlu atau suap si kecik (nama dia? errr... nak kena bagitau ke? errrr..... hehehhe.... ok la. bukan org lain tau pun sapa nama anak kwn aku nih. nama dia Aiman Haziq).
Then, nak kena kemas apa yg dah dimakan tu. Suami dia jaga la si Haziq ni. Main-main sambil tgk TV. Dia lak, kalu ada baju yg dah bertimbun minta dibasuh, maka dia pun basuh la. pakai mesin je pun. bukan susah na. sementara tunggu siap, anak dia pun dah nangis nak susu. Member aku ni susu badan. Jadi, tak blh tidak, Haziq mesti disusukan. Haziq ni pulak, suka na nak bergonggong dgn mak dia tu. terutama sekali bila nak tido. Jadi, mau tak mau, kawan aku ni pun terpaksa la merelakan je nak layan Haziq ni tido. Ye la. Jam dah kul 9 lebih. Buku tak baca lagi. Keje dia yg part time tu pun dia tak wat lagi.Tak wat keje, takde income. Kalau time sesak nanti, sapa nak tlg, ye dak?
FYI, susu bdn ni akan hasilkan satu hormon yg memberi ketenangan pada ibu dan anak. Jadi, dua2 tenang and dua2 pun tido. Maka leburlah lagi harapan ayah si Haziq ni, buku yang menunggu minta dibaca, kerja yang belum disemak, baju yang belum habis dibasuh, rumah yang belum habis dikemas seelok-eloknya, yang itu dan yang ini.
and si Haziq tu pulak, suka na menangis. Org tua2 kata, biasa la. BUdak nak besar. Mula2 elok je suami dia layan, tp dah asyik nangis je, org mana tak naik angin. Jadi kata member aku nih, kdg2 tu, dia baru je nak mula baca buku or wat keje dia, bila dengar si ayah tu dah mula naik suara, hati ibu mana yg blh rasa tenang. maka dia pun berhenti and amik anak tu masuk bilik untuk ditidurkan. pagi esoknya, dia bgn seawal 5 atau 5.30 pg untuk memulakan hidup baru dan rutin seperti biasa.
Yang wat member aku ni tension, dia kata suami dia ada la tlg2 gak. tapi tak pernah terasa puas dgn pertolongannya tu. (biasa la, manusia kan...) Kalau dulu time dia pregnant, suami dia la yg tlg basuh baju, sidai bj, basuh bilik air, masak kdg2. pendek kata, byk la yg dibantunya. Tp skrg dah tak lg. dia lebih byk duduk jaga anak sambil tgk tv. penat katanya. Balik rumah, ruang tamu tu la juga yang jadi bakul kumpul kain. Dia buka baju dan longgok situ. suma brg2 dia longgok kat ruang tamu tu. (teringat aku kat ustazah sorang dlu cerita lelaki ni kalau kain pelikat yg dipakai tu, boleh je dia londeh bulat kat satu tmpt and ditinggalkan. nanti nak pakai balik, dia masuk balik dalam bulatan tu and tarik je kain pelikat tu naik. pelik kan? alhamdulillah aku tak jumpa lelaki camtu. suami aku teratur orangnya. pantang dia nampak bebenda mcm tu. tinggi suaranya suruh lipat atau masuk je terus dlm bakul).
kesian juga aku dengar. tapi apa yg aku blh buat. bila aku bgtau suruh dia bincang elok2, mintak tlg suami dia bantu sikit apa yg perlu, dia kata kat aku' "aku tak sampai hati la nak suruh dia wat itu ini. Lagi pulak dia kalu balik keje selalu aku nampak penat yg amat. Jadi, aku buat je mana yg terdaya. Cuma kdg2 aku rasa pressure sebab assignment tak siap lg, keje pun tak wat lg. Suami aku bkn tak tau aku blaja lg. Dia pun tau aku ada byk assignment, tp dia dah jarang ringan tangan membantu."
Kata kawan aku lagi, "Aku bukan mintak dia urus semua benda. Cuma, sama-sama la membantu. Jgn jadikan ruang tamu tu mcm bakul kain. Mmg nmpk simple. Org kata ala, sikit je. Tapi, sikit-sikit, bukan ke nanti jadi bukit. Kalau sama-sama jaga rumah, takde la rumah tu bersepah. Aku bukan kedekut tenaga. Cuma aku juga perlukan tenaga dan masa yang terluang sikit tu utk aku baca buku and wat kerja part time aku tu. suma tu ada deadline. Dulu, sebelum kawin, takpe. Bukan lama sgt study tu, abg blh tlg. La ni, dah ada anak.... Study aku yg dah tak sampai berapa bln tu pn mcm dah jadi haru biru."
itu la katanya. Kesian mmg ada. Tapi.... sama-sama la pk. Aku pun tak mampu nak wat apa. CUma aku bersyukur sgt pada Allah, Dia kurniakan aku seorang suami yang sangat menenangkan hati aku dalam pelbagai segi.
Marriage is all about happiness and problems. You yourself have to struggle to ensure that your marriage life will be just fine eventhough not 100% smile all the time. But, for those who are married, the happiness lies on you, and your spouse. It cannot come from one side. Haru-biru jadinya macam kawan aku ni.

Monday, May 07, 2007

My practical training

I am attaching with Perpustakaan Tun Abdul Razak 1, UITM Shah Alam for my practical training. Well, it is different to work with government. Pelik coz I have 4 years experience working in private. Eventhough it is just a praktical training, but i am thinking again. is it worth being in government? I mean, the working style is so much different from private. punch in at 8, go out for breakfast around 8.30 am. now is already 9 but none of them have come back. I dunno. This is how they work since long long long long long time ago.
Anyway, I am going to complete my study this coming July. Now I have started searching for a job. Hopefully I will get it as soon as I finish my training. I do not want to work here at the library. I want to be somewhere in public library. Office hour. hahaha.....
Why? Well, can say because I do not want to involve in the politics of this office. I want to find somewhere else. Sakit la kat sini.
There was an error in this gadget