Thursday, December 31, 2009

Setapak lagi

Syaza dah mula setapak about 2 months back. Masa tu mama expect Syaza dah boleh jalan within one month after that. Sebab Kak Long Sarah mula berjalan masa 10 bulan and tumbuh gigi masa 11 bulan. Tp sehingga pagi tadi, Syaza masih tak mulakan langkah kedua. Cuma masa masak lepas maghrib tadi, mama nampak Syaza mula melangkah setapak. Pastu bila abah makin galak seru Syaza jalan, malam ni je, dah tiga empat tapak Syaza melangkah. Seronok mama tengok. Memang mama harap sangat you can walk very soon. It will be much easier for mama to handle Syaza actually. Mama really hope Syaza can start your full course of walking before you reach one year old next month. Anyway, mama will always love you.


Syaza lepas dua tapak melangkah. "Take five mama!

Wednesday, December 30, 2009

Bila Sarah bercakap...

Lately, mama perasan Sarah makin bijak berkata. Ada saja perkataan yang boleh wat mama dan abah pecah perut. Tiga empat hari ni Sarah selalu sebut, "Kan Sarah dah cakap tadi...". Sarah akan kuarkan ayat tu bila ada something happens. Macam semalam, Syaza tarik suma paper kat bawah meja, Sarah cakap kat adik, Kan Sarah dah kata tadi.Jgn main suratkhabar ni." Padahal, Sarah takde pn ckp apa2 tadi. hehehe.... Sarah...Sarah....

Tuesday, December 29, 2009

Bila hati terdetik

Tu la yang aku rasa. Takde rasa strawberi hari ni. Ada rasa cam kecut perut... Well, thinking about my future. I'll be jobless very soon. Countdown to a jobless world very soon on this coming January. Planning yang ada cuma nak buka online biz. Yang lain belum terlintas. Risau pun ada memikirkan kos sara hidup.... Ya Allah!...... Rezeki di tangan-Nya.

Monday, December 28, 2009

Doa





Syaza has started her new skill. Doa. hehehe.... Semalam lepas mama solat, Syaza and Sarah dtg dekat mama. Mama ajak Syaza dan Sarah doa sekali. Sarah mmg dah mahir aminkan doa. Syaza yang mama perasan, tiap kali nak makan, bila abah mula tadah tangan, Syaza pun ikut sama dan sapu kat mulut bila dah selesai. hikhik... nampak cute je. Moga2 ini perkembangan yang baik dan berterusan. Mama yakin, anak2 mama yang mama susukan secara eksklusif dengan susu ibu (tak campur pape tau for first six months!) akan jadi anak yang sangat bijak ikut landasan syariah. Amin.

Sunday, December 27, 2009

Sesak nafas

Alhamdulillah, aku masih bernyawa lagi. Dah dua hari kalau tak silap aku selesema. Malam tadi hidung aku tersumbat. Seksa betul rasanya nak bernafas guna mulut. Terasa agaknya macam ni la orang yang nak mati. Nafas rasa tersekat2. Malam tadi dah fikir macam2. Boleh ke Syaza susu guna susu tin? Dok kira2 stok susu yang aku simpan rasanya paling2 pun untuk seminggu. Fikir2 lagi mampu ke suami tersayang jaga anak2 tanpa aku. Sudahnya, malam tadi aku tido sambil duduk dan pangku Syaza menyusu. Pukul 4 baru mampu tido berbaring. Itupun aku tinggikan bantal. Pagi tadi bangun, tengkuk rasa sakit yang amat. Tapi, alhamdulillah, aku masih bernyawa. Allah masih berikan aku masa untuk terus hidup.

Bila fikir2, kita ni selalu lupa yang kita akan mati. Tak ingat langsung yang kita ni manusia. Rasa macam seolah-olah kita akan hidup lama dalam dunia ni. Senang cita, takde rasa yang kita akan mati walaupun setiap hari kita dikelilingi dengan berita2 kematian. Lama juga rasanya, aku patut kembali semula pada Dia. Bukan aku tidak langsung mengingatinya. Cuma aku selalu lupa....

Saturday, December 26, 2009

Elergi

Tangan dan kaki aku gatal2 sejak habis berkebun kat sekolah khamis lepas. Sedap menggaru mmg tak ingat la. Actually, aku mmg elergi dgn rumput dan lalang. cepat je naik gatal2 kat tangan. Aku perasan masalah aku ni masa aku form 2 ke form 3 dulu. Masa tu, tugas aku ialah ngarit (kalu tak silap, ni bahasa jawa, maknanya potong tumput utk makanan kambing atau lembu) setiap ptg. Ayah aku masa tu bela beberapa ekor kambing.

La ni, elergi kat tangan dan kaki takde la teruk sgt. Tp bila tiba time gatal tu, mmg sedap je garu. Kuku lak kena sentiasa pendek. Kalu tak, alamatnya kulit aku akan jd lebih teruk. Nizam suruh rendam dgn dettol dan air panas. Tp, aku ni mmg malas bab2 merendam ni. hehehe... jadi... tahan je la smp dia hilang. hikhik....



Sekadar gambar hiasan. Tangan aku tak secantik dan seputih tu. :D

Thursday, December 24, 2009

Menu for dinner


Grilled dory, garlic buttered rice and salad. Wheww! Last week exactly on the same day (Thursday) my family and I went out for dinner. We tried something different from other usual days. Normally having dinner outside will be fast food like KFC, McD, pizza or at least chicken rice shop. This time, The Manhattan Fish Market. Since it is a very expensive restaurant (at least for people like me), this is my third time having dinner over here. the third time cost more than RM100. Walla!!! Giler je aku rasa. But since we wanted to try something different... so, just pay for it! Based on that, I cooked western food for dinner tonight. Exactly the same what we had for our dinner at TMFM.


Sayangnya, aku tak dpt amik gambo sebab dah licin makan baru tingat nak amik gambo. Heheheh.... Simple yet healthy food for our dinner tonight. dapur aku pun tak bersepah dengan minyak masak since I grilled the fish. With some blackpepper, worcestershire sauce, italian mix herbs, oil, salt and orange juice, I grilled the fish till it just right. not overcooked. Nyumm..nyumm.... Anyone?

Ni gambo grilled fish kat secret recipe. heheheh.... bukan yang aku masak. Saje wat penghias blog. :D

Tuesday, December 15, 2009

Rasa yang tak terluah

Menung2 petang ni, ada rasa satu perasaan yang terbuku. Takde kata, takde rupa dan aku sendiri tak tau camna nak luahkan. Sebab aku rasa kalau aku luahkan pun, takkan dapat gambarkan camna perasaan tu. Marah, benci, sakit hati, kecewa, geram, dan ntah apa2 mcm perasaan yang negatif datang. Betul ke keje cikgu ni multitasking smpkan angkat kerusi meja lepas spm pun, cikgu yg kena tlg angkat. Particularly, GSTT la. Aku rasa mcm jadi hamba hina pecacai tua pengangkut najis. Keje ni tak la teruk. Tapi, tu la... as I said, when I say it out loud, it becomes something wrong. But it's not that wrong. It just... arrghhhhh........ Wish I cud go away from here. Having a great vacation and come back again fresh with money in pocket. Oh, My God!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wish I cud kill that old man in the room. Whoaaarrrrrr...............

Saturday, December 12, 2009

Tipah dah tak blogging.

Tersentak gak pepagi ni bila klik kat Tipahvogue punya blog and tengok kaler itam je... The heading... No more blogging. Uikss.. ntah nape tetiba aku tak rasa strawberry macam selalu. Mmg aku selalu visit link tipah ni. Seronok baca2 tentang cita dia walaupun aku tak kenal dia. Bila dia kata camtu... rasa cm tak best la pulak... hmmm.... ntah la. Ok la. aku nak pi wat breakfast utk hubby. Roti John will be fine kot. Simple and easy.

Wednesday, December 09, 2009

Sarah dah pandai nak solat


Gambar ni gamba lama dulu. 12/1/2009. Saja letak yang ni. Tadi takde amik gamba pe pun.

Seronok tengok Sarah cepat-cepat bentang sejadah dan amik telekung pastu solat kat tepi aku maghrib tadi. Selalu dia solat kejap je. Tadi siap kumat-kamit dengar ntah apa butir yang dia sebut. Dapat la dua rakaat. Selalunya dia solat satu rakaat je. Hehehe.... Jadi la. Wat permulaan.

Wednesday, December 02, 2009

Aduuuhai

Semalam bila sekolah call, aku wat bodo je tak angkat. Malas nak layan. Tup tup dapat msg dari Kak Ngah arah dtg ke sek esok (arini la). Ada meeting jam 8. Aku dtg pagi td kul 8.30 and heret anak2 sekali. Pastu, masa meeting, aku pun tinggi suara sebab rasa sungguh terganggu dgn arahan keja yang tak masuk akal. Dan orang tua tu pun dgn bengangnya juga membalas kata-kata aku yang dianggap kurang ajar. Well, kdg2 aku rasa bos tak selalu betul. Akibat nak sangat tunjuk kuasa dia, aku rasa lama2 Kak Ngah ni memang bodo sebab dia tak tau cara nak plan things and how to gain respect from her staff.

Dia rasa dia sentiasa betul hingga tak tau langsung minta maaf bila wat salah. Lantak ko la Jenab. Aku pun dah tak larat nk pk pasal kedengkian dia dgn GSTT yang dpt gaji dn bonus walaupun cuti sekolah. Ko tipu dan gula2kan la kami dgn duit bonus yang kerajaan nak bagi tu. Ugut la kami dgn kebarangkalian nak dpt keje kat 'sekolah' ko tu kalo kami engkar. Takdak heran la. Rezeki kami di tangan Allah walaupun ko kata ko ada kuasa. Guna la kuasa ko untuk aniaya orang. Itu lebih baik untuk menjamin ko jawab dgn lebih lama masa jumpa Allah sok...

Monday, November 30, 2009

Takde keje pun...

Tu la gamaknya. Aku sengaja pi lambat skit ke sekolah arini. Jenuh kejutkan Syaza pagi tadi sebab nak bw anak2 sekali ke sekolah. Menangis2 dia. Sarah senang je bangun pagi. Smp sekolah kul 8.30. Then terus p pejabat punch in. Org2 pejabat tengok aku dokong anak kata, "Siannya!". Yo lah tu...

Aku masuk bilik guru, geng2 suma dah smp and tengah menung2 tak tau apa nak buat. Laaa... suruh dtg hari2 kalu kejenya menung je... baik aku dok rumah. Kemas rumah, jaga anak. Ajar anak2 wat something, ada gak pekdahnya. Hmmm.... apa sebenanya motif dia suruh dtg sekolah yea? Aku mmg tak faham. Takde keje yang nak dibuat. Tapi kena dtg sekolah.

Kami sepakat bincang2 utk tidak dtg langsung ke sekolah hinggalah 23/12 nanti utk gotong-royong bersihkan taman. tu je la. Lebih2 tak nak la. Menyusahkan kami yg dtg ni dan membazirkan duit minyak je. Huhu.... Nyesal aku datang sekolah. Ceh!

Tuesday, November 24, 2009

Kejam ke?

Itu je la yg terpk dlm kepala otak aku la ni. Kerana title kerja yang aku pegang sekarang, maka kami ni blh diperlakukan sesuka ati agaknya? Meeting that supposed to be held this morning for GSTT (Guru sandaran tidak terlatih) was cancelled. Reason? That Pen. Kanan lost somewhere around PJ. Ait, pepagi buta dah sesat kat PJ? Rumah kat Kg Jawa. Nk meeting kat SMK Jalan Kebun. Yang boleh sesat smp ke PJ tu pehal plak?

Pastu blh lak smp pesan kat kerani. Kerani sekolah, tau je la. Berlagaknya ngalahkan cikgu sekolah yang ada degree (dah 2 sekolah aku p, mmg ramai cikgu yg takut kat kerani sek sebab depa ni cengey. maklumla... dok opis. cikgu yg a.k.a tukang sapu, tukang cuci, tukang kebun dan mcm2 lagi ni takdak opis yang berhawa dingin). Pesanan PK kami tu, mulai minggu depan, lepas raya iaitu hari Isnin bersamaan 30/11/2009, kami kena p sekolah dari kul 8 pagi hingga 1.30 pagi. Bukan ari Senin je. Tapi setiap hari dari Isnin hingga Jumaat. Bukan next week je. Tapi sepanjang cuti sekolah ni. Ternganga aku dengar pesanan dari mulut kerani tu.

Alasannya? Guru GSTT dibayar gajinya walaupun ketika cuti sekolah. Jadi, kami ni sort of takde keje la nak buat. Cakap kasarnya, makan gaji buta je time cuti sekolah. Aku terpk lak, abih, cecikgu tetap tu, makan gaji buta jugak ke? Ye la, gaji dibayar tp blh dok cuti kat rumah dgn anak2 dan family. Cikgu tetap lagi seronok. Setahun ada 7 hari CRK. Kami GSTT?
Jangankan CRK, nak claim duit dari sekolah atas alasan melakukan kerja yang diarahkan oleh pihak sekolah pun tak boleh. Suma guna duit sendiri. Bukan aku dengki dgn cikgu tetap. Cumanya, kalu nk exploit GSTT pun, jgn la smp mcm tak berperikemanusiaan.

Aku boleh terima kalau dia panggil kami GSTT ni waktu cuti kalau ia masih tertakluk di bawah kata-kata dia bahawa 1/3 dari cuti2 sekolah yang diperuntukkan kepada guru2, pihak pentadbir boleh memanggil guru2 untuk apa2 kerja berkaitan sekolah. Tapi kalau dah kena sekolah sepanjang waktu cuti ni, apa kehalnya?

Pasal keje 8-1.30 setiap ari tu, aku jenuh la dok pk, keje apa la yg dia nak bagi. Bila tanya PK Koko, dia pun tak tau keje apa. Dia kata yang tinggal cuma keje angkat2 je. Hmmm.... Multitaskingnya GSTT ni kan? dari mengajar hingga la tukang angkat dan tukang cuci. Anyway, aku pun tak sabar nak tunggu next week. Nak tengok keje apa yang dia nk bg kat kami. Aku ada plan gak nak wat renovation kat suma tempat kat sekolah tu.... kot la blh menang The Best Renovation Award of the year ke...... Benci ke? Ntah la....

Monday, November 23, 2009

Panggilan pertama dari sekolah pd musim cuti

Tadi baru dapat panggilan dari sekolah. Kerani sbg perantara Pen. Kanan suruh dtg meeting sok pagi kul 9.00. Specifically, meeting for GSTT only. Apa la pulaknya ni... huhu.. baru first week cuti dah kena panggil ke?

Syaza




She just turned to 10-month last week. Getting clever with lots and load of new things to explore at home. Watching her watching tv is such a great experience for me. Funny and something to ponder upon. How can that little girl have that kinda ability to do simple thing (looks like simple)? Subhanallah. He knows how to manage every single thing. As a mother, looking at my kids development is always a wonder.
Syaza leka tgk lagu kat tv. Siap goyang2 remote kat tangan tu....


Thursday, November 12, 2009

Syaza n Syaza

Malam tadi Syaza dah mula atur satu langkah ke depan. Lepas tu dia jatuh terduduk. Seronok sungguh dia. Siap tepuk tangan lagi. Ni aku snap few pics masa tunggu turn utk wat checkup khas utk ayam2 kat badan aku ni.

Sarah seronok sgt dpt main buaian.


See me everyone? Wassup..wassup..



Anak abah dah pandai main


Kakak leka dgn swing.



Chickenpox

Rezeki aku kali kedua kena ayam. Huhu.... Berbintik2 blkg bdn dgn chickenpox. Memula kena aku sgt risaukan anak2 and hubby. Mmg kalu blh tak nk diorang kena juga. Aku cuma main cuit2 je dgn Sarah n Syaza. Abg lagi sian..... *wink*.

La ni dah masuk hari ke 4 aku diMCkan. Jadinya, duduk di rumah wat keje2 suntingan. First two days of my medical leave week ni, aku sempat juga p sekolah nak siap isikan report card pelajar. Sebab this week diorang akan dpt report utk final exam aritu. Next week dah dicutikan sebab SPM dah nak mula. Bosan juga duduk di rumah sebab Sarah n Syaza aku anto kat rumah pengasuhnya. To reduce time with me at home. Not saying that I don't pity and love her. But I guess having some time with them will reduce the possibility of being infected with this disease. Hope so....

Well, can say now I have so little time to update the blog for I spend more time on my Facebook. Don't have much time to update both since both require some commitment. Cewah! hehehe... apapun, works come first. Family come before work. Right on!

Saturday, October 24, 2009

Happy Birthday

Sungguh la kerana kesibukan yang amat aku tak sempat langsung jenguk blog ni. Kat rumah, sepahnya Ya Allah, tgk je pun cm tak caya aku ni pembersih orgnya. heheh.... Kat sekolah lak, aktiviti bertindan-tindan sampai tak tau yg mana satu nak didahulukan sebab sumanya menagih waktu yg sgt cepat. Adusss..... Pastu, keje2 suntingan lagi menunggu di rumah. Aku dah naik pening and rasa cam berada di awang-awangan je. Apa pun, arini besday aku.

Hubby kengkononnya nak wat surprise kul 12 tgh mlm td. Tapi, bila dah masing2 tidokan anak2, apa lagi.. belayar terus la. Kul 5 aku bangun (sebab blm solat isyak lagi. Oppsss.....), pastu hubby terkejut sekali bila Syaza merengek. Dia bgn, tepuk2 Syaza dan masukkan dalam buaian. Gave me a morning kiss, pastu bw kek birthday, atas katil. Huhu.... amat terharu. Sib baik gelap. Jadi dia tak nmpk ada genangan air masin kat birai mata. :D Tks abg....



Kek besday yang ke-31.




Friday, October 02, 2009

Lamanya...

Aku tak jenguk blog sendiri. Bz dengan byk benda. Sekolah. Family. Keje menyunting lagi. Bertimbun2 rasanya. Masa untuk diri sendiri pun takde. Jadi la aku manusia yang serabai ke mana2. Hehe.... Esok ada latihan dalam perkhidmatan. Next week LDP yang terakhir. Yang tak seronoknya, lepas LDP tu ada plak jamuan akhir tahun untuk staf.
Pembetulan. Bukan tak seronok. Seronok! Tapi ada pulak perbezaan tarif di situ antara guru tetap dan GSTT mcm aku. Boleh pula GSTT kena bayar lebih atas alasan takde peruntukan utk GSTT. Terpk juga aku apa gunanya duit yuran kelab staf yang mcm takde faedah je bayar. Dah la pi Bandung, kena bayar sendiri (bukan suma guru dan staf mampu ke Bandung. Jadi, aku kira itu tak sepatutnya jadi event anjuran kelab staf). Pi jamuan hari guru dulu kat hotel pun, bayar juga. Kali ni, pun kena bayar juga. Apa faedahnya bayar utk kelab staf yea? Aku sangat heran. Tak boleh ke guna sebahagian dari duit yang dibayar tu untuk tampung kos GSTT? Aku bukanlah heran dengn perbezaan duit yang tak seberapa tu. CUma, bila aku rasa mcm ada double standard, rasa cam nak melenting la juga. Keje sama je. Malah, GSTT diberi tugas berkali ganda seolah2 GSTT ni tkde keje sgt. Hmmm... Ye ke? (Garu kepala aku).
Terlupa nak semak dengan kerani pasal claim. Sebab kalu ikut kontrak GSTT dlm gred DC41, GSTT juga blh claim anything related with school. No exception. Soo... I wonder. I should check with clerk long time ago. I'll do it next week.

Tuesday, September 15, 2009

Penghujung Ramadhan

Lama dah tak jengok and update blog ni. Sibuk dengan macam2 kerja. terutamanya dok edit buku baru. Dengan anak2 lagi, kerja sekolah yang tak pernah siap.... rasa maam takde masa unuk diri sendiri berhat dan bersantai. Sekejap sangat rasanya. La ni, dah tinggal 4 5 hari je lagi Ramadhan nak berlalu. Rasanya aku masih belum cukup pandai untuk mengambil peluang bulan sejuta rahmat ni bagi mengisi ruang-ruang kosong dalam hidup aku. Tapi waktu2 yang terakhir ni, aku nak cuba sedaya mungkin. Tahun depan entahkn dapat aku jumpa lagi bulan penuh keberkatan dan bulan pesta ibadah ni. huhu....

Friday, August 28, 2009

Buka puasa

Macam tahun lepas aku berbuka puasa kat hotel De Palma Shah Alam. Thn ni, kami pi Grand Blue Wave, juga kat Shah Alam. Ok skit dari De Palma. Sengaja aku pilih berbuka di awal Ramadhan sebab murah. First 7 days and last 7 days of Ramadhan, dapat 50% weh! Siapa tak nak! Aku makan 2 org untuk harga sorang for normal price. Harganya RM85++ after diskaun utk 2 org. In terms of food, aku bagi 4 dari 5 bintang. Cewah. Sedap. Byk sgt pilihan makanan. Lepas tu bila abis je, diorang tambah. Ada kambing panggang (yang pada mulanya kusangka rusa sebab tak berbau), western, malay food, chinese, indian, middle east. Air plak ada 5 jenis. air kelapa, soya, oren, bandung and tebu. Aku merasa makan 70% dari lauk2 yg ada. Tembolok ek. Hehehhe... Kemudahan utk solat pun ada. Ruang solatnya mmg luas. Wish to go again. :)

Ni antara hidangan desert yg aku makan. Siap ada sushi tu.... hehehhe...


Abang yang dah tak sabo sgt nak makan. Sarah lak leka main dengan kain.



Yang ni lauk aku. Nasi goreng kampung, kerabu ikan masin, sambal mangga, ayam pontian, kari ikan senangin dan telur ikan. Huhu.... abis lak tu! Lupa nak amik gambo cha kue teow. Perghhh.... meleleh air liurku..... :D

Monday, August 24, 2009

Balik kampung

First puasa aku n family sambut puasa kat kg hubby, Pagoh, Muar, Johor. Kt tmpt Muhyiddin Yasin. hehe... lepas hubby blk keje dlm kul 3 kami bertolak n smp kg dlm kul 6.15. Mcm biasa la. Mandi, pas2 siap utk berbuka. Mlm mcm biasa aku tak pi terawikh (heee.... sian kat aku. Bkn senang nk jumpa ramadhan ni...) sebab jaga anak2. Hari Ahad lps zohor kami bertolak blk ke Telok Panglima Garang.

Sebab smp pun dlm kul 5.30, kami terus p bazar Ramadhan beli lauk utk buka. Masa tgh sibuk2 pilih lauk, adik ipar aku tepon membawa berita buruk.... jeng...jeng... jeng.... laptop aku tertinggal. Uwaaaa.... gundah-gulananya takyah ckp la. Mana taknya, cuti sekolah ni aku nk kena wat website sekolah, siapkan edit buku pts, pastu key in data pelajar. tak ke haru. Sedey weh!

Blk rmh aku termenung la gak. Lepas buka, suami aku dgn selambanya berkata, "8.30 karang kita blk kg". Cm tak caya je aku denga. Terus gegas2 pack blk brg. hehe... smp kt kg dlm kul 11. aku supper jap pas2 tido. pg lps sahur td terus blk rmh. subuh kt ayer keroh. Suma kepenatan. tgk la ank2 aku tergolek dah.

Syaza siap posing sambil tido.

Sarah lak dh tak kata pape...
Untuk hubby yg aku sayang.... mekasih bebyk tlg bw ma blk kg. hehe... luv u.... sian dia. smp rmh terus gegas ke tmpt keje.

Friday, August 21, 2009

Bluesss...

Lepas beberapa hari berita gembira yang aku terima, harini aku terima berita duka. Kecewanya rasa, tak boleh nak kata. Cuba juga aku pujuk hati... Belum rezeki lagi.....

Puasa


Ramadhan datang lagi. Sekejap je rasanya masa berlalu. Petanda akhir zaman. Kali ni kami menyambutnya berempat. Syaza sambut puasa buat pertama kali. Malam tadi dok dengar pengumuman puasa. Itu pun kebetulan terdengar. Tak ingat langsung. Padahal dulu masa kecil2, kami sekeluarga berkumpul nak tengok pengumuman puasa dan raya. Moga Ramadhan kali ni memberikan kami lebih keberkatan dari tahun-tahun sebelumnya. Amin. Pada semua, Ramadhan al-Mubarak. Moga kalian suma mendapat keberkatan dan mengambil peluang kebaikan bulan ini untuk beribadah dengan lebih banyak lagi. Selamat berpuasa!

Wednesday, August 19, 2009

Fire Drill

Tahun ni akhirnya dapat juga pelajar sesi petang belajar camna nak hadapi kecemasan masa kebakaran. Seronok juga. Bila time loceng kecemasan berbunyi, bebudak ni berbaris kat luar kelas and jalan ramai2. Maunya diorang tak seronok. Takyah belajar. Nak lak kena waktu petang dalam kul 5 lebih. Mood nak balik tu dah ada. Ramai juga yang ikut arahan guru. Tapi ada gak yang dok bantai makan kerepek kat koridor tingkat 4 sambil tengok kawan2 dia tgh berjujai-jujai p kat padang. Yang tak reti bahasa ni siap cakap lagi, "Takde kebakaran pun cikgu. Mana apinya?". Hmmmpphhh.... Budak.... budak....

Ni selepas suma keadaan tenang dan guru-guru kelas pun selesai periksa kedatangan pelajar



En. Saim, pegawai bomba sedang beri taklimat macamana nak selamatkan diri daripada kebakaran.




Guru-guru pun turut sama dengar.





En. Saim tengah dok tunjuk kat cikgu2 camna nak guna pemadam api jenis serbuk. "Tarik pin ni ye cikgu"



"Lepas tu cikgu angkat pemegangnya, macam ni..." "Ooooo...", kata cikgu2.



"Pegang betul2 kat muncung dan hala dalam 7-8 kaki dari api mengikut arah angin yea cikgu". CIkgu2 pun ooooo lagi.




Keadaan tong api dan pemadam2nya.



Tong mula marak dgn api


Fazida selepas misi memadamkan api.



Aku lak beria-ia nak padam api. Siap kena booo dengan budak sebab api lambat padam. Huhu....
Misi selesai.


Ni turn Hussaini. Pelajar aku yang malas amat nak blaja. Kaki borak dalam kelas.
Kengkawan panggil dia Bayam.




"Bayam! Bayam! Bayam"

Friday, August 07, 2009

Beskal yang ajaib (sebab takleh gerak)


Akhirnya, tercapai gak ahajt suamiku nak beli beskal tak bergerak. Supaya dia blh dok kayuh2 exercise and at the same time dapat basuh baju and tgk tv. hehhe.... Aku pun tumpang sekaki gak. Baru je mula semalam. Satu hari, 1 km je aku pegi. Lebih aku tak larat. Suami aku dok tarik beskal tu kat dpn tv. Jadi dpt la dia tgk tv. Aku malas nak wat byk2 keje. Jadi aku dok je kayuh kat dlm bilik bosan. SAmbil baca asmaul husna, (supaya aku leka dan dan asyik tgk kat panel tu je sebab nak tunggu 1 km), aku dok kayuh. Penat gak weh!. Ketar lututku. hehehe.....

Friday, July 31, 2009

Senior position

Jadi senior ni mmg banyak kelebihan. Org hormat, org cari, dijadikan tmpt rujuk, dapat layanan istimewa dan bermcm2 lagi. Tapi, itu kalu senior yg baik. Kalu senior yg haprak, minta maaf la. Aku selaku senior dan dalam masa yang sama jadi juga junior (bergantung pada keadaan dan situasi) merasakan ada baiknya jadi senior atau junior yang sedar diri. Aku tak kata aku baik. Kadang2 bila tgk ada org baru masuk, perasaan gah dan besar tu akan datang sendiri dalam diri aku. Mula la rasa nak menyombong dan riak. Tapi kalu wat2 tak layan je... dia hilang sendiri.

Sebagai senior, aku rasa kita tak leh la sentiasa mendabik dada. Dok kata kat org junior "ko mesti datang sujud, cium kaki aku kalu ko rasa nak maklumat apa2 ttg keje yg ko baru join ni". That's not a good senior. Dah nama pun junior kan. Kadang2, yg junior ni nmpk cam sombong. Mula la yang senior dok kata junior tu sombong tak nak bertanya. Tp, put yourself at his place. Then you'll know. Junior ni, dia rasa takde apa sgt yg perlu ditanya. Dia sendiri pun tak tau apa yang perlu ditanya. Sebab dia sendiri masih baru dalam bidang tu. Jadi, apalah salahnya, sebagai senior, tanya khabar adik junior tu. Ada masalah. Terangkan juga scope kerja yang dia patut buat. Bukan dengan gahnya berkata, "Patutnya dia la yang datang dulu tanya. Apa yang tak faham, apa yang tak kena. Bukan aku yang kena sujud kat dia ampun tuanku ke apa ke. Aku kan dah veteren dalam bidang ni...".

Tapi, rasanya mmg itu budaya kita. You have to respect seniors. No matter what. Cuma, aku rasa, sepanjang pembelajaran aku dalam bidang komunikasi masa first degree dulu, aku dapat rasa, betapa betulnya kebanyakan teori yang aku pelajari (malangnya, banyak yang aku dah lupa. Hehhee....). Miscommunication will always lead to problems. So, bila berkomunikasi dan menilai, put yourself in everyone's situation. If you were him, if you were them.... Then evaluate your word and thinking. Does it make sense? Does it good to practice?

Kalu tengok cite My Friends, Tigger and Pooh, mesti biasa dengan lagu tema kan. Ending dia.... Think.. Think.. Think. Anyhow, that's the best way for us to do as khalifatullah.

Saturday, July 25, 2009

Best friend

Dok selak2 facebook yang jarang2 sgt aku masuk, arini aku dok ralit membaca. Mcm2 yg ada. Dan di balik facebook biras aku, terselit nama yang tak pernah luput dari ingatan. Sedar tak sedar, dah lebih 13 tahun aku mengenalinya. 10 thn zaman yang cukup rapat. dan sekarang, masuk thn ke-3 aku melihat perkembangannya dari jauh. Hati aku rasa sebak bila lihat Facebook tu. Teringat, zaman2 sudah. Bila aku baca baris2 kata yang dia tulis dalam facebook tu, hati aku tertanya2, agaknya kalau aku sapa dia, semesra tu ke dia balas ye? 10 tahun yang penuh memori suka duka. Makan sama, tido sekatil sebantal, duit pun sama2 kongsi. Time susah, sama, time senang pun sama2. Mak dialah mak aku... keluarga dia pun keluarga aku.
Tapi.... entah apa agaknya yang terpendam selama ni, bila ada perkara kecil berlaku, letupannya maha dahsyat. Aku sendiri tak sangka, keakraban kami akhirnya terkoyak juga.

Aku masih ingat lagi satu ketika masa naik LRT, ada dua orang India perempuan yang sudah berumur duduk berborak2. Aku bagitau kat dia, aku nak jadi mcm 2 org India tu. Tapi... Allah pendekkan usia persahabatan kami. Kenapa? hanya Dia sahaja yang Maha Tahu.

Cuma, bila aku teringat bait-bait pesanan ringkas yang dia kirimkan pada aku dulu, sesekali, hati aku jadi sebak juga. Mimpi yang tak pernah luput tentang diri dia, mengundang rindu aku pada persahabatan tu. Kata Marin, "Aku sayang kat ko sama macam dulu, kini dan selamanya..." Masihkah lagi????

Saturday, July 18, 2009

Forward message

Latelay, mmg aku dapat banyak gak forward dari kengkawan aku. Especially dari Cik Ly and Raja Suraya Hanum. Byk yg best2 dan aku teringin juga kongsi bersama. Namun malangnya kengkadang tak sempat nak fwd sebab emel prob. Lagipun, address book aku ni weng skit. So, bila dah syok nk fwd, tetiba kuar kata ada prob dgn emel add. So, aku malas la nak menghadapi masalah ni. Akhirnya, cara berkongsi fwd msg ni aku sampaikan melalui satu lagi laman blog aku.... boleh la lihat2 ek. http://faktakeauta.blogspot.com/

Wednesday, July 15, 2009

Berakhirnya sesi pertama ICT Course

Sakit gak la kakiku dok berdiri dekat tiga jam tak duduk2. Akhirnya, abis gak la sesi pertama ni. Seronok. Dapat kongsi ilmu dengan orang lain. Lepas tu bila ada feedback tentang masalah, boleh la juga belaja wat troubleshooting. No big deal as long as I can stay in front of the pc without interference from anyone. Sure balik arini aku akan jadi penat yang amat. Maklum la. Dah dekat dua tahun tak keje dari pagi sampai ptg. DUlu boleh je. Bila dah jadi cikgu ni, tak boleh lak duty dari pagi sampai ptg. Ok. Nak terbang ke bilik guru jap. Siapkan keje untuk exam hari esok. Pastu, lepak2 and balik la.... Hehehe....

Tuesday, July 14, 2009

Kawan makan kawan

Banyak kali dah aku kena makan. Ntah sebab aku ni baik, atau aku ni tak reti amik pengajaran. Sedih, geram, sakit hati bercampur baur. Walaupun dah dekat sebulan gak member tu pi, rasa2 tu tak penah ilang (ni pun kira kes yang bertanduk duk tiup api je la agaknya...). Agaknya kalu dia ada kat dpn mata, mau aku toreh muka dia yg tak tau malu and tak reti bertanggungjawab. Ingatkan org sekolah agama, sekolah pondok ni tau la hukum hakam. Rupanya, hmmm.... Allah je la tau apa yang ada dalam kepala dia. Sampai la ni, masih terngiang-ngiang lagi wajah terakhirnya bercermin mata hitam (sebab sakit mata) dok tolak keje yang tak selesai (macam sajak Mahathir 'Perjuangan Belum Selesai') dengan muka kesian suruh aku siapkan. Dan buat kesekian kalinya, aku menadah kekejaman itu sendirian. Huhu....

Thursday, June 11, 2009

Jangan melintas di hadapan orang yang sedang solat

Ini aku dapat dari emel yang Cik Ly kirimkan kat aku. Perkongsian untuk kebaikan bersama.

Satir maksudnya batasan bagi orang yang solat. orang yang solat di atas sajadah bererti sajadahnya itu dianggap sebagai satir. Orang solat di atas lantai ruangan yang luas begitu juga orang yang solat di padang pasir misalnya, disuruh membuat satir atau batas. satir itu boleh dibuat dengan memacakkan kayu di hadapan kita, boleh dengan menggaris tanah, boleh
dibuat dengan meletakkan sesuatu benda dan sebagainya.

Diriwayatkan oleh Abdul Razaq, bahawa Umar bin Khattab melihat seorang pemuda sedang mengerjakan solat. Beliau berkata pada pemuda itu: "Wahai pemuda, majulah ke depan dan dekatkan badanmu ke tiang itu supaya ia menjadi satirmu. Jangan biarkan syaitan mempermainkan solatmu. Ini bukanlah saya katakan sendiri tetapi yang aku dengar dari Rasulullah SAW."

Riwayat dari Ibnu Abi Syaibah, dari Umar bin Khattab mengatakan: "Apabila
solat salah seorang kamu hendaklah solat dengan satir supaya syaitan tidak lalu dihadapannya "umar bin Khattab adalah manusia yang amat mementingkan masalah satir. Apabila beliau tidak mendapat sesuatu untuk dijadikan satir, beliau letakkan songkoknya di hadapannya ketika solat. Apabila beliau melihat orang mengerjakan solat tanpa satir atau batasan, beliau duduk di depan
orang yang solat itu untuk menjadi satir. Ini maksudnya supaya jangan ada lagi orang yang lalu di antaranya dan diantara orang yang solat itu.

Riwayat dari Abdul Razaq, yang diterima dari Abdullah bin Syaqiq mengatakan: Umar bin Khattab lalu di tempat orang yang mengerjakan solat dalam tidak memakai satir. Setelah orang itu selesai solat, beliau berkata: " Kalau engkau tidak membuat satir, nanti orang akan lalu di hadapanmu. Tetapi kalau tahulah orang yang lalu itu bagaimana dosanya lalu di hadapan
orang yang solat, dia tidak akan melakukannya".

Apabila kita sedang mengerjakan solat, kemudian nampak orang yang mahu lalu di hadapan kita, maka kita berhak melarangnya. Umar ada mengatakan: "Jangan biarkan orang yang lalu di hadapanmu kerana jika dia lalu akan diiringi oleh syaitan ."

( Daripada buku yang berjudul UMAR IBNUL KHATTAB - KEPUTUSAN HUKUM &
FATWA- FATWANYA ).

Thursday, May 28, 2009

Kelabu asap je

Rasanya dah masuk lebih dua minggu perjalanan aku kat sekitar Jalan Kebun, Klang dan yang sama waktu dengannya jerebu jer... tensen gak. Jalan pi sekolah tu, hari2 lalu berasap. Dah la aku pi sekolah dkt2 tengahari. Masa matahari nak-nak terpacak kat atas kepala. Nak tambah best lagi, aircond kereta aku dah dekat sebulan rosak (nak baiki, lum ada cukup duit lagi. Tak dpt gaji tertunggak tiga bulan ni). Pastu, lalu lak kawasan yang dibakar kiri kanan. Tak sakit ke? Aduhai.... Nak tutup tingkap, kang aku lak yang banjir dek peluh sendiri. Bila buka tingkap, sedut haruman asap semerbak. Heee... bengang tul aku dibuatnya ! Boleh diorang p bakar kebun2 haram (pepandai aku je kebun haram. Ngeh..ngeh..ngeh...) tu sebab nak kasik clear tanah pertanian diorang tu. Sakit rasa hati. Rasa aku nak je bawak parang cari sapa yang mula bakar tanah2 tu. Ceh! Rasa berasap je tiap ari macma lalu kat tanah perkuburan dalam cita2 seram. Heheheh.... Heeeee.... Kat sapa la aku nak habaq perkara ni...

Tuesday, May 26, 2009

Guru dan pelajar

Lately, aku selalu terfikir pasal bagaimana nak jadi guru yang baik dan terkesan di hati pelajar. Maklum saja la. Aku rasa zaman sekarang tak macam dulu. Masa zaman aku, waktu perhimpunan, beratur lurus dan cantik. Ikut kelas masing-masing. Pengawas semua jalankan tugas dengan baik. Tapi skarang macam langit dengan bumi. Dah la beratur masa perhimpunan macam ular kena palu, tak ikut kelas pula tu....

Tapi aku teringatkan Cikgu Solehan masa aku sekolah tahun 1994-1995. Masa tu tingkatan 4 5. Time gotong-royong, dia la yang mula-mula angkat penyapu. Pelajar dan guru-guru lain turut sama. Kalu kutip sampah, dia dulu yang mula baru dia suruh pelajar kutip. Bila bab menyanyi lagu Negaraku, dia juga turut sama. Jadi, tidak ada isu, 'cikgu tak buat, maka aku (pelajar) pun tak perlu buat'. Dari situ, aku percayakan konsep kepimpinan melalui teladan. Kalau kita nak ajar anak murid kita berjalan betul, maka kita perlu ajar dengan cara yang betul. Jangan jadi macam ketam yang cuba mengajar anaknya berjalan tegak sedangkan dia sendiri jalannya senget.

Hmmmm.... aku rasa, memang logik mengajar menggunakan pendekatan begini. Guru, aku rasa, perlu juga sekali-sekala cuba berada di aras yang sama dengan pelajar. Perlu berfikir sama aras dengan pelajar supaya mereka tahu bagaimana cara hendak menyelesaikan sesuatu masalah.... Bukannya meninggikan ego mereka sebagai guru dan meletakkan pelajar yang jahat itu akan jahat hingga mati dan yang baik itu akan baik selamanya.... Anyway, we are human beings. Tend to make mistakes. But we have to learn from the mistakes to improve. That is what I'm doing.....

Tuesday, May 19, 2009

Joomla

Dah dekat 3 tahun aku tamat masters aku. Masa tu tak terpk pun nk guna Joomla ke, Mambo ke (Content Management System) utk wat website. Tp la ni baru la aku terpkio. Masuk arini dah dua minggu lebih aku cuba usahakan utk guna Joomla. Malangnya, aku stuck kat setting. Masa wat configuration tu, bila aku setup password, kuar error. Bila aku tak mskkan password, baru blh jln. tp, masalah timbul bila aku nak login as admin, takleh sebab aku tak set up password. Cmna ek? Ada sapa pakar CMS ni? Especially Joomla... Aku dah naik geram je hari2 ni. Dah dekat 4 bln sekolah, Website tak update2 lagi nih. Heeee.....

Thursday, May 14, 2009

Spots the different

Dah lama juga tak berkesempatan nak check emel. Disebabkan streamyx aku kena suspend, plus sibuk dgn tugas kat rumah dan keje sekolah, aku tak dpt cek bebeno sgt. Arini, aku anto dua2 Iman ke rumah pengasuh sebab nak tgk web sekolah, nak print rancangan mengajar dan buat apa2 yg patut. Tadi, baru la sempat buka satu emel. Cik Ly yang kirim ke aku. Aku pun bukak ler. Curious nak tau what are the differences, aku pun download attachment and buka. Puas aku renung gambo tu.... Tak nampak la apa bezanya. So, aku pun klik..... MAK OIHH!!! kering darah weh! Gambo antu kuar... Kelam-kabut aku nak tutup. Pastu prompt lak satu ayat tanya nak save ke tak. Cesh!!!... Kena gak tgk gambo tu yg tgh ketawa berdekah2. Kurang asam ko Cik Ly!!!

Wednesday, May 06, 2009

test jer

Apa yang cuba kulakukan....

May you have a blessing day.
 
Regards,
Norhanim Basiran

Thursday, April 30, 2009

Panggilan Temuduga


Lama dah aku tak jenguk ke blog aku ni. Seperti yang diduga, aku tak berjaya melepasi tahap pertama KPLI. Bila tengok je web tu, ada rasa kecewa sikit. Tapi apa nak buat. Dah bukan rezeki aku kali ni. Aku sekadar merayu je la. Ingat nak pi ke Putrajaya juga kot-kot la aku boleh guna tawaran tahun lepas tu untuk melepasi tahap temuduga pulak kan.

**************************************************

14/4 lepas, kereta suami aku dicalarkan oleh pelajar. Aduuuhaiii.... Sakit juga rasanya. Lucu pun ada. Sebab tengahari tu, aku baru je terdetik dlm hati yang kereta aku setakat sebelum ni mmg tak pernah dicalarkan oleh manusia lagi. Tup... tupp... petang tu aku dapat berita kereta hitam tu kena calar. Memang dalam. Aku tengok pun, dari jauh dah nampak garis. Wat repot polis gak. Citanya panjang. Abis repot polis kul 10 lebih. Cesh! Tak kusangka nak wat repot pun amik masa yang lama. Esoknya, baru dapat tangkap pencalar kereta aku. Bukannya budak kelas hujung yang kami tangkap tu (sebab salah seorang dari lima orang pelajar tu mengaku depan kawan dia yang dia calarkan kereta cikgu - nak tunjuk terer la kononnya). Budak kelas pandai. Bila aku tanya kenapa (sebab aku tak ajar pun kelas dia).... "Saja cikgu...". Huh, Sedap je bunyinya kan? Budak... budak....

Tuesday, April 07, 2009

Migrain

Dah tiga tahun lebih aku tak kena migrain. Bila kena lagi ni, rasanya aduuuuuhai....! Sakit weh! Suma serba tak kena. Sejak Jumaat lepas aku sakit kepala. Siap muntah-muntah lagi. Pastu lepas makan panadol, ingatkan boleh le baik. Tapi tak kurang sikit pun. Aku makan active fast pun sama je. Malas nak p klinik, aku bio je tak makan apa-apa. Ubatnya? Tido je la. Bangun tido dalam sejam ok la. Pastu, sakit kepala datang balik.

Pagi tadi, peringkat paling kejam migrain menyerang aku. Double vision. Masa kena 5 tahun lepas (lepas genap setahun aku keje kat kinokuniya), silau (sort of rasa bahang kat mata) tu bermula dengan titik kecil yang makin lama membesar. Bila double vision tu makin besar, kepala aku pun makin sakit dan pening. Aku baring dan pejam mata, call suami aku minta tolong hantar ke klinik. Dia yang dah suku jalan ke pejabat patah balik (sian suami aku yang mithali ni). Kat klinik, doktor bagi aku ubat migrain. Aku mintak synflex (ubat sakit kepala utk migrain). Pastu doktor bagi aku MC siap. Suruh rehat.

Oleh kerana aku ni cikgu yang baik (perasan kan?), aku pergi juga sekolah dgn kepala yang sakit teramat. Rasa macam nak hantuk2 je kat dinding sekolah. Sakit kepala tu tak pernah kurang sampai la ni. Hmmm... bila agaknya nak baik migrain aku ni....

Monday, March 23, 2009

Tic... Tac... Toe... Aku pun kena tag?

Adakah anda mengambil sebarang supplement?
Ambil jarang-jarang. Tapi ada la koleksinya kat rumah


Nyatakan 3 supplement yg anda ambil setiap hari
1. Minyak ikan kod. (Alaa... yang ada orang pegang pancing dengan ikan beso tu...)
2. Ubat demam (sebab masuk arini dah empat ari aku demam. Nak kena p klinik tambah suplemen lagi. Plus amik MC utk arini sebab tak sekolah)
3. Eskem McD (Dulu la... sebelum aku boikot produk McD sebab Israel dapat fund dari situ. Tapi... sejak bila ada kentang putar pulak kat McD tu Cik Li?)


Adakah anda konsisten dgn suplement yg diambil?
Seperti yang dikatakan, aku jarang-jarang amik. Sebab aku lebih suka wat koleksi. Hehehhe....

Adakah ianya memberi kesan pd kesihatan tubuh anda?
Boleh jadi, kalu amik ari2, ada kesan kot.


Nyatakan antara kesan @ perubahan supplement yg anda ambil
Mungkin boleh jadi kuat sebab boleh pegang pancing dengan ikan kod yang beso tu. Tapi sebab jarang-jarang amik, so, kekuatannya cuma boleh pegang pancing dengan ikan merah dua kilo aje la.


Berapakah yg anda belanjakan untuk membeli supplement?
1. Minyak ikan kod - tak lebih RM 10 untuk beberapa bulan ni.
2. Ubat demam - tak tau kosnya sebab campur ubat2 lain, harganya RM20 termasuk nasihat dari doktor.
3. Eskem McD
- Dulu RM1.05. Sekarang aku tak tau.

TAG 5 org rakan anda utk meneruskan penjelajahan "Pengambilan Supplement dlm Kehidupan Seharian"
1. Kak Ina
2. Dila
3. Farah Dhiya Husna
4. Aziema
5. Lt. Yanti.

Tuesday, March 17, 2009

Geng


Dah lama sangat aku tak jejakkan kaki kat panggung wayang. Last sekali rasanya ada la dalam tiga tahun lepas. Cerita pasal perang Salib. Aku pun dah lupa apa tajuknya. Ada watak Salahuddin al-Ayubi. Aku tengok dengan Jeniffer. Masa tu keje kat Kino lagi. So, Ahad lepas, sempat gak la bawa my two kiddies tengok cita Geng. Not bad. Sarah pun terpaku juga sejam yang pertama tengok cita tu. Lagi pulak bila abah dia kata tv besar tu dia sewa untuk Sarah. Tersengih-sengih dia tonton filem tu.

My comment? Not bad. Cerita tu hidup dan kelakar. Memang sesuai untuk tontonan waktu lapang. Cita tu sarat dengan nasihat dan tauladan. Bukan hanya sekadar cerita. Memang sesuai sangat untuk ditonton oleh kanak-kanak. Jadi, kalau kat rumah aku ni aku ulang tayang cita Upin dan Ipin pun tak jadi hal. Takde pengaruh buruk. Dari 5 bintang, aku bagi 4.

Tiket Geng untuk kami bertiga. Syaza tak termasuk sebab kongsi tempat duduk dengan aku. Hehehe....


Monday, March 16, 2009

Cuti sekolah

Cuti mula hari Sabtu lepas. Takde program yang luar biasa. Hujung minggu ni pun, aku kena tido rumah mak aku sebab hubby kena p UUM. Ada kelas. Jadinya, kalu nak minta dia amik cuti tetengah minggu ni, sure dia tak nak sebab dia kena amik cuti hari Jumaat dan Sabtu.

Keje aku waktu cuti? Selain rutin harian kemas rumah dan jaga anak, aku kena buat laporan untuk gotong-royong kat sekolah hari Jumaat lepas, kertas cadangan pelan tindakan dan juga modul untuk perkembangan staf bulan lima ni. Huhu.... tak rehat juga minda aku.

Saturday, March 14, 2009

Hari membotakkan rambut

Genap umur Syaza 54 hari baru la kami ada masa membotakkan rambut comel kami. Susah juga nak buat sebab dia dalam keadaan jaga. Sarah pulak, baru nak memulakan toilet training dia. Aku pun silap sebab dalam keadaan sibuk tu, buat pulak toilet training. Sudahnya, Sarah terkencing dalam seluar tanpa aku sempat bawa dia kat bilik air. Sesi membotakkan kepala berjalan hampir sejam. Hasilnya?.... Ini la dia.

Syaza sebelum dibotakkan. Lebatkan rambut dia?


Syaza ketika dalam proses membotakkan rambut


Syaza selepas dibotakkan. Ada sama ka rupa dia?

Wednesday, March 11, 2009

Anak... oh anak...

Kepada yang bergelar ibu atau bapa atau hampir2 mendapat gelaran terhormat tu.... ini la pesanan aku. Hati-hati bila berkata-kata di hadapan anak2mu. Begini ceritanya....

Semalam, aku minta tolong Sarah ambilkan pinggan kat rak. Dia boleh balas kat aku balik, "Jap... jap... Sarah tengah buat keje ni." Terdiam aku sambil tengok keje yang dia buat. Cuma sekadar main blok ABC dia tu. Tapi perkataan sekejap tu membuatkan aku terfikir balik. Itu la perkataan yang selalu aku ucapkan tiap kali dia minta tolong sesuatu. Akhirnya.... kena balik kat aku. Tak boleh jadi ni. Aku kena cari cara lain untuk menangguhkan sesuatu pekerjaan.

Satu lagi, aku selalu larang dia cakap gila. Budak kecil. Tau je la. Cepat meniru. AKu katakan pada dia, tak baik cakap perkataan tu. Satu hari, dalam kereta, aku tengah berborak2 dengan suami aku. TIba-tiba, sebuah kereta memotong kereta kami dengan cara yang berbahaya.

Spontan aku bersuara, "Gila betul kereta tu! Bawa macam pelesit!".

Sarah spontan juga membalas, "Mama, tak baik cakap gila tau. Nanti Sarah cili mulut mama!"

Sekali lagi aku terdiam dan kemudian ketawa. Padan muka aku!

Sunday, February 15, 2009

Secret Recipe... oh... Secret Recipe!

Tak pernah dalam hidup kami, makanan yang ditempah kat restoran rahsia ni tak sempat dinikmati di restoran tu sendiri. Memang aku sendiri pun tak ingat yang semalam tu was what so-called Valentine celebration. Aku kuar dgn hubby and both kids untuk cari barang2 wat kenduri potong jambul next week. Then singgah makan kat restoran tu. Memang tak penah tengok jam packed macam tu. Penuh! Nasib baik hubby aku dah solat awal2 tadi. Kami dok masuk restoran tu pukul 7.45 p.m. Order hanya diambil lebih kurang 5 minit kemudian. Aku tengok krewnya suma sibuk gila. Heeee.... dah la sibuk, gila lak tu! Hehehe.. tak baik aku ni.

Anyway, kami pesan set valentine sebab ingatkan murah la. RM 68 for 1 set. Aku dapat the promo thru emel. 2 soups, macaroni cheese with prawn, aussie beef steak, dua botol air and 1 brownies with ice-cream. Bila dah dapat menu, aku dok kira2, laaaa.... kurang RM 2 je. Total suma tu dalam RM 70. Cesh, hampeh betul! Anyway, bukan niat order set valentine tu nak celebrate valentine pun. It will never be part of my plan to celebrate anyway.

Kalu ikutkan flow chartnya, soup will be the appetizer, tp kami dapat brownies dulu (which supposed to be the last one that we got since it was the desert). Pastu baru dapat air, then macaroni cheese dan soup. Berjam2 tunggu akhirnya jam menunjukkan pukul 9. Haaaa??!!! Pukul 9? Aku pun tak sangka bila hubby aku cakap dah kul 9 malam. Jgnkan bau, bayang steak pun tak nmpk. Last sekali, kami minta tapau je steak tu. Well, I can say that actually, they forgot to prepare the meal for us. How did I know? Bila aku cakap nak tapau, they took about 15 mins before they gave the meal to us.

Well, ini la kali pertama kami tak sempat nak makan apa yang dipesan kat restoran rahsia tu....
Ini la rupa hidangan yang dah ditapau dari restoran rahsia tu.

Ini lak air bergas yang harganya je dah RM7.80.

Thursday, February 12, 2009

Iman Syaza Wafiah

At last, baru la aku berkesempatan nak upload sedikit dari banyak2 gamba yang aku ada dalam simpanan.

Rupa selepas 10 hari mengalami kehidupan yang berbeza di dunia.


Sayangnya, Maisarah takde dalam gamba ni. Muka aku yang nampak sembab. Heheh...


Iman Syaza Wafiah, sejam selepas dilahirkan.


Saat-saat disuruh posing.... tension je rupa dia.

Kadang-kadang dan selalu

Kadang-kadang,
kita tak sedar,
hanya dengan kata-kata biasa,
boleh menceriakan hidup seseorang.

Kadang-kadang,
dengan hanya pemberian yang kecil tapi ikhlas,
mampu membuatkan orang yang disayangi tersenyum.

Sebab,
kita selalu fikir,
untuk apa kita berkata perkara yang sama,
kerana ia membosankan.

Kita juga selalu fikir, hadiah dan pemberian,
perlu mahal dan besar,
sebagai tanda cinta dan sayang.

Tapi,
jika kita duduk merenung kembali,
yang kadang-kadang itu,
memberi lebih makna,
dari yang kita selalu fikir.

Friday, January 30, 2009

Exclusive breastfeeding

Dan seperti Sarah, aku tetap berazam nak menyusukan Syaza exclusively. Sebab aku yakin, tiada susu yang setanding untuk diberikan pada anak manusia selain susu ibunya sendiri. Memang perasaan memeluk anak ketika menyusu tu sangat berbeza. Rasa jalinan kasih tu serasa takkan putus. Sebaik lepas bersalin, memang aku penat giler. Tapi berkali-kali juga aku mengingatkan pada bidan dan doktor yang aku nak menyusukan dia secepat mungkin. Since kali ni aku bersalin kat tempat private, so I had to tell them about it. Walaupun ni pengalaman kali kedua, tapi, menyusukan anak bukan perkara yang mudah. Perlukan keazaman dan semangat yang kuat. Syaza pulak, cepat mengenal puting dan menyusu. First hour, dia menyusu agak lama. Lepas tu dia tak nak menyusu dah sampai la hampir 4 jam. Puas aku kejut, dia wat derkkk je....

Ada antara ibu yang kata susu takde. Jadi mereka takleh nak nyusukan anak. But you have to bear in mind that just after giving birth until 3rd day, susu yang keluar adalah kolustrum. Warnanya pekat dan kuantitinya tidaklah sebanyak susu biasa kerana perut bayi ketika tu sangatlah kecil. Jadi, kuantitinya akan memadai untuk bayi itu sendiri. Setiap bayi mempunyai keperluan yang berlainan. Jadi, badan ibu akan ikut keperluan bayinya sendiri. The milk will 'adjust' itself to suit the baby's need. Kekerapan menyusu tidak bermakna susu tidak mencukupi. Kekerapan menyusu bermakna, susu ibu mudah hadam dan bayi itu perlu menyusu sekali lagi dan lebih kerap. Tapi apa yang menyedihkan, bila ibu kurang pengetahuan tentang penghasilan susu ibu dan kepentingannya, mereka ambil mudah dan bertukar kepada susu lembu.

Kolostrum penting untuk bayi. Salah satunya adalah ia mempunyai kandungan imun yang tinggi. Sebab tu, jangan sesekali diabaikan susu pertama ni. Hmmm... kalu aku dok cerita kebaikan dan kepentingan susu ibu ni, berjela-jela tak sudah. Pada sesiapa yang berminat nak menyusukan anak exclusively (tak campur susu lain for the first six month), boleh cuba cari maklumat yang lebih lengkap melalui majalah Pa & Ma, www.momslittleones.com, susuibu.com. Buku panduan juga boleh didapati di http://shop.mypermatahati.com/. Banyak membantu!

Iman Syaza Wafiah

Hari ni dah masuk hari ke 11 aku 'berpantang'. Usia Syaza juga dah masuk hari ke-11. Alhamdulillah, aku dapat seorang lagi puteri. Buat peneman Iman Maisarah. Setakat ni, tak terasa sangat beranak kecil sebab Syaza tak banyak ragam macam kakak dia yang memulakan operasi tangisan dari jam 12 tengah malam sampai la ke subuh. Memang letih masa jaga Maisarah dalam hari dulu. Tapi bila dah makin meningkat dewasa ni, Sarah la pembantu, penyejuk hati kami sekeluarga. Bukan mudah nak dapat anak sebijak Sarah.

Syaza? Lahir-lahir pada 19 Januari 2009 pukul 11.33 p.m, dia dah melalak sekuat-kuatnya. Jauh beza dengan Sarah yang cuma menguek sekejap je. Syaza lahir dengan berat 3.45kg, lebih berat 100 gm dari Sarah. Aku sakit pun tak lama. Dari pukul 6.20 petang 19hb tu, sakit sikit2. Pastu, kebetulan check up malam kat Pusat Bersalin Barakah, jalan Syaza nak kuar dah terbuka 3cm. Lepas doktor pecahkan air ketuban, pukul 10.20, dah terbuka 5cm. Doktor bajet kul 1. Aku pun pk la dok pujuk hati untuk dapatkan tarikh yang best skit (20/01/2009). Tapi Syaza kuar di saat2 akhir sebelum 19 Januari melabuhkan tirai.

Nama Iman Syaza Wafiah ni, bermaksud Iman (Kepercayaan) yang harum dan sempurna. Suami aku yang letak nama ni lepas aku cadangkan Iman Syaza atau Iman Wafiah, betul2, sebulan sebelum Syaza lahir. Banyak gambar Syaza yang sempat aku amik. Tapi since berpantang kat rumah mak aku, tak sempat lagi nak upload gambar dari kamera ke laptop. Nanti, bila dah balik aku post gambanya ek!

Monday, January 19, 2009

Happy Birthday Syaza


Hari ni Syaza genap setahun. Mama tak plan nk sambut besar2. Cukup setakat doa untuk anak mama ni. Lagipun Syaza kecil lagi. Tak tau apa erti besday lagi. Mama harap Syaza akan jadi anak yang baik dan patuh pada ajaran Islam. Amin.

Monday, January 12, 2009

Pendaftaran KPLI

Hari ni hari pendaftaran KPLI untuk semua calon yang berjaya melepasi M-Test dan temuduga untuk pengambilan KPLI tahun 2009 yang dibuat tahun lepas. Aku rasa..... sedih juga sebab tak termasuk dalam mereka yang tengah sibuk2 mendaftarkan diri dan menjadi pelajar semula. Tapi, yang seronoknya, aku tak perlu memikirkan macam mana nanti Maisarah nak bangun tidur dan melihat aku serta adik baby dia takde dekat sisi. Seronok sebab aku tak perlu memikirkan macam mana nanti hubby aku nak handle Maisarah yang kuat merajuk dan cepat menangis kalau ada benda yang tak dapat dipenuhi. Buat masa ni, aku masih tetap bersyukur, sebab walaupun aku belum lagi ada rezeki untuk menjadi guru tetap, tapi aku masih diberi peluang untuk memperbaiki diri menjadi ibu yang baik. Insyaallah, habis pantang nanti, aku masih boleh sambung kontrak sebagai GSTT. Pasti ada rezeki untuk anak yang bakal lahir ni....

Sunday, January 11, 2009

Syaza tak sihat

Syaza tak sihat sejak hari Rabu lagi. Mama memang risau yang amat. Malam pun tido tak nyenyak. Kejap2 jaga dan merengek. Mama pun tido tak cukup. Syaza pulak memang kuat nyusu time tak sihat ni. Mama bukan tak suka. Cumanya, Syaza bak kata orang Jawa, suka ngempeng. Susunya tidak sangat, cuma nak melekap je. Sakit jugak mama rasa. Tambah lagi, Syaza baru je tumbuh gigi atas. Pelengkap set nak mengacip tu memang ada.

Sejak hari rabu tu, Syaza asyik kuat taik mata je. Doktor kata Syaza selesema. Bukan sakit mata. Taik mata tu kuar sebab dia block errr... block apa ek? Mama pun lupa. Pastu, baru arini hingus Syaza kuar. Malam badan Syaza panas. Memang mama tak leh nak tido rasanya. Kesiankan anak mama. Pastu, kalau mama ada, memang Syaza akan melekap je dengan mama sepanjang waktu tak sihat ni. Kadang-kadang mama hilang sabar gak sebab banyak kije lain nak wat. Tapi apa kan daya. Anak mama, kena la layan gak....

Sian anak mama. Layu je mukanya...

Wednesday, January 07, 2009

Sarah nak berhenti sekolah

Hikhik... Beria Sarah nak sekolah. Makan bulan juga nak menghangatkan semangat Sarah. Tapi lepas masuk hari ketiga, Sarah tak nak sekolah dah. First two days, Sarah ok je. Cuma bila semalam, Sarah dipisahkan dengan Kak Yana, Sarah jadi phobia nak ke sekolah. Mama lak memang tak blh tgk anak mama nangis. Jadi, pagi semalam, abah yang hantar. Abah kata, memula Sarah ok je. Tapi lepas mualimah tarik Sarah masuk kelas 4 tahun, Sarah menangis tak henti. Sampai bila Sarah diberi kebenaran duduk dengan Kak Yana, ummi kata Sarah duduk atas riba Yana. Sarah dah la besar. Duduk atas Kak yana yang sama besar tu. hehehe.... Mama dapat bayang macamana. Sedangkan abah sendiri pun boleh cramp kaki kalau Sarah duduk atas riba abah.

Bila mama dengan abah amik semalam, Sarah dah nangis tengok mama dengan abah. Sarah cakap dengan mama yang Sarah tak nak sekolah. Sebab nanti mualimah tarik Sarah masuk bilik kecik. Huhu... sian anak mama. Jenuh juga nak pujuk. Tapi akhirnya abah kata, "Takpe la. Sarah tak payah sekolah lagi". Sebenarnya mama sedikit kecewa bila mualimah tu tak guna pendekatan psikologi untuk didik anak mama stay kat sekolah. Tak tau la orang lain. Mama rasa takde salahnya Sarah duduk sebelah Kak Yana sampai Sarah boleh adapt with school environment. Belajar tak penting untuk umur macam Sarah. Dia dapat belajar dapat with school environment is more than enough. Mama believe that Sarah can catch up with lessons very fast. Takpe la nak... next year ek. Mama will always love you.

Baru kejap tadi. Sarah tetiba cebik tengok tv cita Semanis Kurma. Bila mama tanya kenapa, Sarah kata Sarah tak nak sekolah Kakak Yana.... Sarah... Sarah...

Sunday, January 04, 2009

2nd Day at School

Bangun pagi tadi Sarah ok je. Mama siapkan Sarah dengan baju kurung dan beg. Sampai kat sekolah, sekolah dah riuh dengan suara budak menangis. Mama dapat rasa yang Sarah dah cuak. Sama gak dengan apa yang mama rasa. Sarah memang excited to go to school. But when you reached school and you heard kids crying, mama believed that you wanted to go home than school. Nak buka selipar pun Sarah macam nak tak nak je. Pulak tu kena masuk kelas murid 4 tahun. Sorang daripadanya tengah melalak-lalak macam kena dera. Sarah dah pegang kain mama dah masa tu. Puas mama pujuk Sarah duduk dengan sorang kawan yang diam. Tapi Sarah tak nak. Pastu, mama letak juga Sarah kat sebelah kawan tu. Bila mama nak langkah keluar, Sarah pun nangis juga macam sorang murid tu. hehehe.... Mama rasa kesian la pulak. Sarah kata nak duduk dengan ummi. Nasib baik ummi datang mintak kat muallimah supaya Sarah duduk sebelah Kak Yana. Bila dapat duduk sebelah Kak Yana, baru Sarah senyap. Itu pun muka masih nampak cuak. Mama bagitau kat Sarah, mama nak balik dengan abah. Tapi Sarah geleng. Sudahnya, mama pergi perlahan-lahan.

Tapi hati mama berat sangat nak pi. Mama rasa mama lak yang nak nangis kat situ. Mama takut anak mama nangis. Mama terbayang Sarah meronta-ronta nangis kalau muallimah nanti amik Sarah and bawa Sarah masuk kat kelas 4 tahun. Sebab Kak Yana dah masuk kelas 6 tahun. Aduuhaiii.... Sampai la ni mama takde selera nak makan walaupun mama belum lagi breakfast. Mama kenal Sarah yang susah nak masuk dengan orang baru.... Ntah la.... mama serah pada Allah je. Mama rasa, esok adalah hari yang lebih sukar untuk bawak Sarah pi sekolah. hmmmm.....
There was an error in this gadget