Friday, January 30, 2009

Exclusive breastfeeding

Dan seperti Sarah, aku tetap berazam nak menyusukan Syaza exclusively. Sebab aku yakin, tiada susu yang setanding untuk diberikan pada anak manusia selain susu ibunya sendiri. Memang perasaan memeluk anak ketika menyusu tu sangat berbeza. Rasa jalinan kasih tu serasa takkan putus. Sebaik lepas bersalin, memang aku penat giler. Tapi berkali-kali juga aku mengingatkan pada bidan dan doktor yang aku nak menyusukan dia secepat mungkin. Since kali ni aku bersalin kat tempat private, so I had to tell them about it. Walaupun ni pengalaman kali kedua, tapi, menyusukan anak bukan perkara yang mudah. Perlukan keazaman dan semangat yang kuat. Syaza pulak, cepat mengenal puting dan menyusu. First hour, dia menyusu agak lama. Lepas tu dia tak nak menyusu dah sampai la hampir 4 jam. Puas aku kejut, dia wat derkkk je....

Ada antara ibu yang kata susu takde. Jadi mereka takleh nak nyusukan anak. But you have to bear in mind that just after giving birth until 3rd day, susu yang keluar adalah kolustrum. Warnanya pekat dan kuantitinya tidaklah sebanyak susu biasa kerana perut bayi ketika tu sangatlah kecil. Jadi, kuantitinya akan memadai untuk bayi itu sendiri. Setiap bayi mempunyai keperluan yang berlainan. Jadi, badan ibu akan ikut keperluan bayinya sendiri. The milk will 'adjust' itself to suit the baby's need. Kekerapan menyusu tidak bermakna susu tidak mencukupi. Kekerapan menyusu bermakna, susu ibu mudah hadam dan bayi itu perlu menyusu sekali lagi dan lebih kerap. Tapi apa yang menyedihkan, bila ibu kurang pengetahuan tentang penghasilan susu ibu dan kepentingannya, mereka ambil mudah dan bertukar kepada susu lembu.

Kolostrum penting untuk bayi. Salah satunya adalah ia mempunyai kandungan imun yang tinggi. Sebab tu, jangan sesekali diabaikan susu pertama ni. Hmmm... kalu aku dok cerita kebaikan dan kepentingan susu ibu ni, berjela-jela tak sudah. Pada sesiapa yang berminat nak menyusukan anak exclusively (tak campur susu lain for the first six month), boleh cuba cari maklumat yang lebih lengkap melalui majalah Pa & Ma, www.momslittleones.com, susuibu.com. Buku panduan juga boleh didapati di http://shop.mypermatahati.com/. Banyak membantu!

Iman Syaza Wafiah

Hari ni dah masuk hari ke 11 aku 'berpantang'. Usia Syaza juga dah masuk hari ke-11. Alhamdulillah, aku dapat seorang lagi puteri. Buat peneman Iman Maisarah. Setakat ni, tak terasa sangat beranak kecil sebab Syaza tak banyak ragam macam kakak dia yang memulakan operasi tangisan dari jam 12 tengah malam sampai la ke subuh. Memang letih masa jaga Maisarah dalam hari dulu. Tapi bila dah makin meningkat dewasa ni, Sarah la pembantu, penyejuk hati kami sekeluarga. Bukan mudah nak dapat anak sebijak Sarah.

Syaza? Lahir-lahir pada 19 Januari 2009 pukul 11.33 p.m, dia dah melalak sekuat-kuatnya. Jauh beza dengan Sarah yang cuma menguek sekejap je. Syaza lahir dengan berat 3.45kg, lebih berat 100 gm dari Sarah. Aku sakit pun tak lama. Dari pukul 6.20 petang 19hb tu, sakit sikit2. Pastu, kebetulan check up malam kat Pusat Bersalin Barakah, jalan Syaza nak kuar dah terbuka 3cm. Lepas doktor pecahkan air ketuban, pukul 10.20, dah terbuka 5cm. Doktor bajet kul 1. Aku pun pk la dok pujuk hati untuk dapatkan tarikh yang best skit (20/01/2009). Tapi Syaza kuar di saat2 akhir sebelum 19 Januari melabuhkan tirai.

Nama Iman Syaza Wafiah ni, bermaksud Iman (Kepercayaan) yang harum dan sempurna. Suami aku yang letak nama ni lepas aku cadangkan Iman Syaza atau Iman Wafiah, betul2, sebulan sebelum Syaza lahir. Banyak gambar Syaza yang sempat aku amik. Tapi since berpantang kat rumah mak aku, tak sempat lagi nak upload gambar dari kamera ke laptop. Nanti, bila dah balik aku post gambanya ek!

Monday, January 19, 2009

Happy Birthday Syaza


Hari ni Syaza genap setahun. Mama tak plan nk sambut besar2. Cukup setakat doa untuk anak mama ni. Lagipun Syaza kecil lagi. Tak tau apa erti besday lagi. Mama harap Syaza akan jadi anak yang baik dan patuh pada ajaran Islam. Amin.

Monday, January 12, 2009

Pendaftaran KPLI

Hari ni hari pendaftaran KPLI untuk semua calon yang berjaya melepasi M-Test dan temuduga untuk pengambilan KPLI tahun 2009 yang dibuat tahun lepas. Aku rasa..... sedih juga sebab tak termasuk dalam mereka yang tengah sibuk2 mendaftarkan diri dan menjadi pelajar semula. Tapi, yang seronoknya, aku tak perlu memikirkan macam mana nanti Maisarah nak bangun tidur dan melihat aku serta adik baby dia takde dekat sisi. Seronok sebab aku tak perlu memikirkan macam mana nanti hubby aku nak handle Maisarah yang kuat merajuk dan cepat menangis kalau ada benda yang tak dapat dipenuhi. Buat masa ni, aku masih tetap bersyukur, sebab walaupun aku belum lagi ada rezeki untuk menjadi guru tetap, tapi aku masih diberi peluang untuk memperbaiki diri menjadi ibu yang baik. Insyaallah, habis pantang nanti, aku masih boleh sambung kontrak sebagai GSTT. Pasti ada rezeki untuk anak yang bakal lahir ni....

Sunday, January 11, 2009

Syaza tak sihat

Syaza tak sihat sejak hari Rabu lagi. Mama memang risau yang amat. Malam pun tido tak nyenyak. Kejap2 jaga dan merengek. Mama pun tido tak cukup. Syaza pulak memang kuat nyusu time tak sihat ni. Mama bukan tak suka. Cumanya, Syaza bak kata orang Jawa, suka ngempeng. Susunya tidak sangat, cuma nak melekap je. Sakit jugak mama rasa. Tambah lagi, Syaza baru je tumbuh gigi atas. Pelengkap set nak mengacip tu memang ada.

Sejak hari rabu tu, Syaza asyik kuat taik mata je. Doktor kata Syaza selesema. Bukan sakit mata. Taik mata tu kuar sebab dia block errr... block apa ek? Mama pun lupa. Pastu, baru arini hingus Syaza kuar. Malam badan Syaza panas. Memang mama tak leh nak tido rasanya. Kesiankan anak mama. Pastu, kalau mama ada, memang Syaza akan melekap je dengan mama sepanjang waktu tak sihat ni. Kadang-kadang mama hilang sabar gak sebab banyak kije lain nak wat. Tapi apa kan daya. Anak mama, kena la layan gak....

Sian anak mama. Layu je mukanya...

Wednesday, January 07, 2009

Sarah nak berhenti sekolah

Hikhik... Beria Sarah nak sekolah. Makan bulan juga nak menghangatkan semangat Sarah. Tapi lepas masuk hari ketiga, Sarah tak nak sekolah dah. First two days, Sarah ok je. Cuma bila semalam, Sarah dipisahkan dengan Kak Yana, Sarah jadi phobia nak ke sekolah. Mama lak memang tak blh tgk anak mama nangis. Jadi, pagi semalam, abah yang hantar. Abah kata, memula Sarah ok je. Tapi lepas mualimah tarik Sarah masuk kelas 4 tahun, Sarah menangis tak henti. Sampai bila Sarah diberi kebenaran duduk dengan Kak Yana, ummi kata Sarah duduk atas riba Yana. Sarah dah la besar. Duduk atas Kak yana yang sama besar tu. hehehe.... Mama dapat bayang macamana. Sedangkan abah sendiri pun boleh cramp kaki kalau Sarah duduk atas riba abah.

Bila mama dengan abah amik semalam, Sarah dah nangis tengok mama dengan abah. Sarah cakap dengan mama yang Sarah tak nak sekolah. Sebab nanti mualimah tarik Sarah masuk bilik kecik. Huhu... sian anak mama. Jenuh juga nak pujuk. Tapi akhirnya abah kata, "Takpe la. Sarah tak payah sekolah lagi". Sebenarnya mama sedikit kecewa bila mualimah tu tak guna pendekatan psikologi untuk didik anak mama stay kat sekolah. Tak tau la orang lain. Mama rasa takde salahnya Sarah duduk sebelah Kak Yana sampai Sarah boleh adapt with school environment. Belajar tak penting untuk umur macam Sarah. Dia dapat belajar dapat with school environment is more than enough. Mama believe that Sarah can catch up with lessons very fast. Takpe la nak... next year ek. Mama will always love you.

Baru kejap tadi. Sarah tetiba cebik tengok tv cita Semanis Kurma. Bila mama tanya kenapa, Sarah kata Sarah tak nak sekolah Kakak Yana.... Sarah... Sarah...

Sunday, January 04, 2009

2nd Day at School

Bangun pagi tadi Sarah ok je. Mama siapkan Sarah dengan baju kurung dan beg. Sampai kat sekolah, sekolah dah riuh dengan suara budak menangis. Mama dapat rasa yang Sarah dah cuak. Sama gak dengan apa yang mama rasa. Sarah memang excited to go to school. But when you reached school and you heard kids crying, mama believed that you wanted to go home than school. Nak buka selipar pun Sarah macam nak tak nak je. Pulak tu kena masuk kelas murid 4 tahun. Sorang daripadanya tengah melalak-lalak macam kena dera. Sarah dah pegang kain mama dah masa tu. Puas mama pujuk Sarah duduk dengan sorang kawan yang diam. Tapi Sarah tak nak. Pastu, mama letak juga Sarah kat sebelah kawan tu. Bila mama nak langkah keluar, Sarah pun nangis juga macam sorang murid tu. hehehe.... Mama rasa kesian la pulak. Sarah kata nak duduk dengan ummi. Nasib baik ummi datang mintak kat muallimah supaya Sarah duduk sebelah Kak Yana. Bila dapat duduk sebelah Kak Yana, baru Sarah senyap. Itu pun muka masih nampak cuak. Mama bagitau kat Sarah, mama nak balik dengan abah. Tapi Sarah geleng. Sudahnya, mama pergi perlahan-lahan.

Tapi hati mama berat sangat nak pi. Mama rasa mama lak yang nak nangis kat situ. Mama takut anak mama nangis. Mama terbayang Sarah meronta-ronta nangis kalau muallimah nanti amik Sarah and bawa Sarah masuk kat kelas 4 tahun. Sebab Kak Yana dah masuk kelas 6 tahun. Aduuhaiii.... Sampai la ni mama takde selera nak makan walaupun mama belum lagi breakfast. Mama kenal Sarah yang susah nak masuk dengan orang baru.... Ntah la.... mama serah pada Allah je. Mama rasa, esok adalah hari yang lebih sukar untuk bawak Sarah pi sekolah. hmmmm.....
There was an error in this gadget