Tuesday, January 31, 2012

Progress

Went for a regular checkup yesterday at Poliklinik Barakah. My gynae said that my sugar level was slightly high. she expected it to be at 7.8 instead of my result 8.1. I told her about my worry that her center might not receive me as a patient if I were to deliver later because of the slightly diabetic result. What a relief when she said as long as I can control my sugar level, the center has no problem of taking me in for the delivery. Alhamdulillah. I was sooooooo happy for that.

Baby progress was normal during the last night checkup. I was quite shocked to know that her weight was 2.8kg. perghxhhhh..... beratnya. But my gynae said that she expected 3++ kg. mak aih... byk sgt tu. just worry her weight will increase more than 3.35? hahaha... Kak long's was 3.3 kg during the delivery and kak ngah was higher 500 gm than kak long. will the cutie in mama's tummy grow biger than that.... huhuhu... whatever it is, hopefully everything will be fine.

Mama have to undergo a series of sugar blood test before delivery to know the level. Have to take the blood 4 times which is at 8, 12, 4pm and 9 am. So I have to find the time...

Sunday, January 29, 2012

Contraction

I went to see a doctor on 27th since my contraction was quite frequent. Every 10 minutes. It seemed consistent and started at 6 p.m. Worried about that, I went to a clinic at Jenjarom and met Dr. Rosnah. She told me that the baby was already engaged but the delivery seemed not quite yet. She did VE to double confirm her statement. Mak aihh... This time was very painful man! Maybe because the baby head was still far away. I kinda screamed during the VE. Cheh! Ampesh sungguh. Hahaha... Anyway, I satisfied with that.

For knowing that the baby is already engaged, so I decided to be more active. I went for a fabric shopping yesterday with Kak Long for our last wedding kenduri this middle of the year. We spent for about 2 hours at Jakel Shah Alam. Did not manage to get our desired fabrics since the fabrics was out of stock. But the staff promised to us to get it from other store. Hopefully we can get that. For my dear siblings, prepare at least RM 250 for the whole family for the fabrics yea... The more your family members, the more you have to pay to Datin. hahahhaha....

Today. Morning. Until 0820, there is no contraction detected so far. But the cute little baby in mama's tummy moves actively. Ohoooo... Need to off the chair to prepare a homemade mushroom creamy soup. My first time ever. I'll post the picture kalau jadi ek. Menu for this morning breakfast will be mushroom soup, garlic bread, special omelets and baked beans.... Chiaoww for now...

Saturday, January 28, 2012

Happy 6th Annviversary

Selamat Hari Ulang Tahun yang ke-6 sayang...
Alhamdulillah...
Sangat bersyukur kepada-Nya...
Kerana mengurniakan seorang suami yang bertanggungjawab,
Kerana mengurniakan seorang suami yang penyayang,
Kerana mengurniakan seorang suami yang melengkapi diri,
Kerana mengurniakan seorang suami yang tahu menjadi abah yang terbaik pada anak-anak,
Kerana mengurniakan seorang suami yang mampu menjadi teman di kala susah senang,
Kerana mengurniakan seorang suami yang terbaik untuk diri.
Moga cinta kita makin kukuh dan teguh.
Moga kita mampu menjadi ibu dan bapa yang terbaik untuk anak-anak kita.
Segala syukur dan gembira,
Cuma dipanjatkan untuk-Nya.Amin...
Alhamdulillah... alhamdulillah... alhamdulillah...

Thursday, January 26, 2012

Grilled Dory and Garlic Buttered Rice

Dah lama sungguh rasanya aku tak masak di rumah. Setiap hari makan di luar atau meronda di rumah-rumah yang ada hidangkan masakan. Hahahaha.... Teruk ek. Bukan tak nak masak. Cuma rasa nak makan makanan orang tu lebih lagi berbanding selera nak makan masakan sendiri. Hari ni, aku kuatkan juga semangat untuk masak. Bahan memang dah lama ada dalam peti sejuk. Pagi tadi aku dah clearkan peti sejuk tu. Jadi, ada la sikit rasa nak memasak. Kerajinan yang sekelumit hari ni buat aku rajin masak Grilled Dory. Pekena pula dengan Garlic Buttered Rice, salad dan juga sos cili buatan sendiri. Memang rasa sedap la kira macam masuk bakul angkat sendiri

Macam biasa, bila aku masak, Mr. Hubby yang akan tolong bersihkan dapur. Aku tak larat nak mengadap sinki lama-lama sebab rasa lenguh satu badan. Selalunya, bila mencuci pinggan, aku memang suka melekapkan perut kat siniki supaya tak lenguh. Tapi semenjak perut makin membulat, dah tak boleh dah nak buat macam tu. Dan disebabkan malam ni aku makan menu barat, esok pagi, itu juga la menu yang aku akan bawa ke sekolah. Senang dan jimat masa. Ikutkan hati, memang malas sungguh nak singgah warung nasi lemak. Dah muak. Tapi apa kan daya, kalau tak masak di rumah, maka aku kena la membeli di luar unless aku puasa.

Minggu ni dah masuk minggu ke 36++. Lebih tepat lagi adalah 36 minggu dan 5 hari. Cepatnya masa berlalu dan baby sangat aktif dalam perut. Kekuatan juga semakin kurang sebab perut semakin memberat. Naik turun tangga pergi ke kelas tahun 3 memang sangat mencabar kali ini. Berbanding Sarah yang ketika tu hanya bekerja di pejabat dan Syaza yang pada bulan-bulan terakhir sedang cuti sekolah, kali ni memang betul-betul menguji mama. Mula-mula dulu tak nak ambil cuti awal. Tapi, sebab dah tak larat, akhirnya mama mengaku kalah. Harap-harapnya cuti diluluskan.... Amin... 

Thursday, January 19, 2012

Happy Birthday Syaza

Dua benda penting hari ni.

Perkara 1
Hari ni hari lahir Syaza yang ketiga. Sekejap masa berlalu dah masuk tiga tahun Kak Ngah. Mama doakan Syaza jadi anak yang baik dan solehah. Moga ini menjadi permulaan untuk Kak Ngah belajar lebih banyak lagi tentang banyak perkara. Malam tadi pun Kak Ngah masih mahu tidur dipeluk mama. Biar Kak Ngah peluk mama sampai akhir hayat harap-harapnya. Amin. Mama really really reall love you dear.
Ni masa sambut hari lahir Harraz 17hb yang lepas.

Perkara 2
Awal pagi tadi kaki mama kejang. Seksanya rasa sampai terpaksa kejutkan abah. Kelam-kabut abah bangun dan tolong mama. Dah lama tak rasa kekejangan otot macam tu. Sekali kena memang tak ingat dunia dah. Tapi bila teringat sekejap, mama cuma mampu sebut Allah je... sambil tarik rambut tahan sakit. Hehehe..... Dulu masa mama mengandungkan Kak Long Sarah, mama selalu kena waktu pagi masa nak bangun dari tidur. Menggeliat memang sedap. Tapi kalau dah kejang kaki, memang sakit tak terkata. Masa Syaza dulu, mama tak kena langsung. Kali ni adalah kali pertama mama kena. Doktor kata, kekejangan otot disebabkan oleh kekurangan kalsium. Mama memang dah lama tak ambil tablet kalsium. Jadi memang ada benarnya la yang mama dah kekurangan kalsium. Pagi tadi sebelum pergi sekolah, mama minum Vitagen dan makan roti sandwich. Mama letak keju, salad dan tomato. Moga-moga bekalan kalsium hari ni banyak. Esok kena mula makan tablet kalsium balik. 

Nota: Pagi ni mama ke sekolah sambil berjalan terdengkot-dengkot. Betis mama masih rasa keras akibat kekejangan awal pagi tadi. Mama sangat berharap mama kuat semangat. 

Zikir ni antara penguat semangat mama. Nabi Muhammad s.a.w bersabda, “Siapa yang mengucapkan La Haula Wala Quwwata illa billahi, maka ia akan menjadi ubat kepada 99 penyakit. Yang paling ringan adalah kebimbangan”. (Hadis Riwayat Tabrani).

Untuk Syaza yang mama sayang... Selamat Hari Lahir. Balik rumah nanti mama peluk cium Kak Ngah yea...
Untuk baby... mama tak sabar nak lihat wajah comelmu, nak. Moga nanti datang menemui mama dalam keadaan sihat sejahtera. Amin....

Thursday, January 12, 2012

Ayam vs Itik

Aku ayamnya.... yang lain semua itik. Huhhu... Dah masuk minggu kedua. Aku masih lagi menghadapi masalah bahasa di sini. Setiap hari dok fikir apa pendekatan terbaik untuk mengajar budak-budak kecil ni. Dalam satu kelas tahun 3, lebih separuh tidak faham Bahasa Melayu mahupun Bahasa Inggeris. Aku tak tahu macam mana nak terangkan apa itu simpulan bahasa, kata nama, cara nak jawab soalan and the list goes on and on... huhuhu.... 

Tahun 2B pula, tak ada seorang pun yang faham Bahasa Melayu. Semalam, aku ajar Muzik (sepatutnya diajar dalam Bahasa Tamil). Aku buat yang mudah aje (pada aku la). Aku suruh murid salin lagu negaraku yang aku dah siap-siap tulis atas kertas mahjong. Aku suruh keluarkan buku latihan, tulis nama, perkara dan darjah ambil masa hampir lima minit. Kena buka beg mereka, keluarkan buku latihan, tunjuk kat depan kelas. Lepas tu kena beritahu satu-satu nak tulis apa pada muka depan. Kemudian, nak suruh salin lagu negaraku tu, tak seorang pun faham. Aku suruh salin, mereka buat muka keliru dan tak faham. Macam-macam gaya aku buat kat depan kelas tu. Sudahnya, bila aku kata COPY, baru terdengar suara budak-budak ni cakap sesuatu. Ada yang mula salin. Ada yang masih pandang kiri dan kanan. Akhirnya, kelas setengah jam untuk salin lirik lagu je habis macam tu dengan hanya 3 dari 15 orang yang siap. Aduh... Saliha... ahahhahaha....

Tahun 4 pula, sama juga. Hampir separuh tak faham BI mahupun BM. Bila mereka berbicara dengan aku, cuma keluar Bahasa Tamil dari mulut mereka. Nak cakap apa pun aku tak faham. Huhuu..... Sehingga ke hari ni, aku masih tak faham kenapa KPM hantar guru yang tidak faham bahasa penghantar sekolah SJK ke SJK. 

Itu baru masuk mengajar (saban hari otak aku sentiasa berfikir cara terbaik nak bagi murid mengajar. Elok juga untuk otak sebenarnya. hehehe). Belum lagi dikira dalam mesyuarat dan perjumpaan-perjumpaan di sekolah. Aku nganga je la. Kalau ada subtitle, boleh juga belajar sikit-sikit. Ni, mana nak cari sari kata? Uhukkk.. rasa nak batuk sepanjang masa bila fikir. Jadi... cikgu... jangan la fikir. Buat aje kerja. Mana yang mampu. Yang penting tugas perlu dijalankan seikhlasnya dan niat kerana Allah. Banyak mengeluh macam aku boleh buat diri makin tertekan. Hohoho... Selamat Mengajar pada sahabat-sahabat yang Melayu, India dan Cina yang masuk ke SJKC atau SJKT.... :D

Thursday, January 05, 2012

perut oh perut...

At 34th week, my tummy is growing bigger and bigger. So, the skin is becoming thinner and thinner. It's stretching day by day.. Sometimes mama feel like it's stretching in every single hour. Huhu... Perit dan pedih... The only thing that can soothe the pain is Bio Oil... However, it only soothes the pain, not heal.. Hikhik... To heal it... the only way is after the delivery la... hahaha... Mama feel the pain when mama's little girls hug mama on the tummy. Huhu.... Sorry la sayang. Not saying that mama don't like you girls to hug me, but mama can't just stand with the pain. Errk.... Mama couldn't remember about the first two pregnancy coz mama did not write records on the process (yess... that's the important of recording... Hanim... refer back to your library study yea... hehhehe).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Emmm... my second day of school... Adusss... sangat malas. Takwim sekolah masih belum dapat lagi. Tapi RPH tetap perlu disiapkan. Jenuh la dok susun tarikh ikut suka hati. Hahahah.... Cumanya nak kena print dua kali la gamaknya coz bila dah dapat takwim baru nanti, nak kena betulkan balik RPH sedia ada. I'm still struggling for Arts HSP and Music HSP for SJK. Not only for HSP. I'm also looking for the RPH. Huhuhu.... Teaching those subjects at Tamil school with majority of them do not use Malay as their mother tongue... perghh.... Macam ayam cakap dengan itik je. Suruh diam tak mau diam. Suruh nyanyi dia bising. Bila kita cakap dan murid tak faham, kena ada pula penterjemah. Kelas jadi riuh rendah sebab ada lebih dari seorang yang nak jadi tukang terjemah. Aduh.. jenuh... Really hope I can cope with this pretty soon. Anyway... my maternity leave is just around the corner. Hahaha... Goodbye school very soon... hohoho... 

Tuesday, January 03, 2012

Suspect diabetes

Mama went to see my gynae yesterday night and that was what she said. Gulp.... Sounds scary. Now mama is at 33rd week and that sounds like hmmmppppphhh...... Mama rancang nak bersalin di Poliklinik Barakah. Mama tak nak ke hospital kerajaan. Baik di HTAR, Klang or Banting. Mama rasa tak selesa di situ. Kalau di Poliklinik Barakah, mama will have full attention plus the soothing environment. Ada zikir2, tip top midwife, pakar dan mama selesa di situ. Tapi, bila Dr. Khiriah kata berat mama yang naik 2 kg dalam masa 2 minggu memang lain macam. Mama have to make a diabetic test for another two weeks. Kalau positif, rasanya Dr. Khiriah takkan terima mama untuk bersalin di situ sebab ada kes. 

Ya Allah... moga dijauhkan dari sebarang masalah dan diberi kesenangan untuk mama bersalin nanti. Scared? Yes... I am scared. May Allah give me the guts and make me strong to go through this. Amin...
There was an error in this gadget