Monday, April 23, 2012

Deep Freezer untuk EBM saya

Alhamdulillah Ya Allah kerana mengurniakan kelebihan rezeki untuk Afiq dan dikongsikan dengan keluarganya. Memang aku ada simpan cita-cita nak beli deep freezer. Tapi masa tu belum kesampaian. La ni, stok susu untuk Afiq masa aku dah kerja nanti melimpah ruah. Alhamdulillah. Buat masa ni aku dah kumpul hampir 250 pek EBM yg setiap satunya lebih kurang 2-3 oz (sebagai yang disaran oleh Cik Sue). Dah pinjam freezer mak tapi tak muat. Guna pula bhgn freezer sendiri. Kelmarin dah perasan tak muat juga. Sedangkan aku masih ada 2 minggu lagi untuk simpan stok. Memang tak muat. Bila aku suarakan pada Mr Hubby nak beli deep freezer, dengan selamba je dia kata, “Beli la”…. Waaa… rasa nak joget bagai sebab dia tak banyak tanya.
Aku beli hari Ahad di Harvey Norman. Sukanya beli barangan elektrik di situ sebab dia ada extended warranty. So kalau barang rossak dalam tempoh tu, tak perlu susah-susah hantar ke manufacturer sebab HN akan tolong ambil dan hantar untuk servis. Deep Freezer yang aku beli ni harganya RM779 jenis menegak (upright). Suka jenis ni sebab tak perlu keluarkan segala barang sebab dia sudah tersedia tersusun. Campur dengan extended warranty another two years, harga freezer jenama Mistral ni ialah RM884 (jangan salah faham lak ek bila aku letak harga kat sini. aku bukan nak menunjuk rezeki terlebih ni. Cuma untuk panduan kawan-kawan yang rasa-rasa nak beli deep freezer ni later on).
La ni tengah countdown nak on the freezer and shift all my EBM to a new home. Hahaha… Lalala… Ok. nak pergi masak second pavlova and bakar lamb chop for dinner.





Freezer terpaksa letak kat bilik belakang sebelah dapur sebab dapur is fully occupied. Huhuhu...


Friday, April 20, 2012

Umrah Mak dan Bapa Mertua 2012

Hari ni mak dan abah mertua bertolak ke Madinah. Penerbangan jangkanya pukul 10 pagi. Jadi masing-maisng berebut la nak bangun awal pagi kengkonon pukul 4 nak solat subuh kat KLIA. Takut nanti kalau solat kat rumah tak sempat sampai KLIA before 7 sebab subuh la ni masuk lewat sikit kan... 

Aku bertolak jam 5.30 pagi dan solat di Petronas KLIA. Sampai KLIA jam 7 pagi dan rombongan mak mertua aku pun baru sampai gak. Hahaha... ye ye je kan... Lepas tu bila pergi ke kaunter untuk pendaftaran masuk, rupanya flight ditangguhkan ke pukul 12? What? Gamaknya kami sekeluarga berkampung hingga jam 11 pagi. Malas nak cerita panjang, so, layan je la ek gambo ni...

Sarah sempat posing sebaik sampai di tempat letak kereta.

Meeting point berhampiran kaunter B1

Afiq yang nyenyak dalam warp dalam keadaan belum mandi. Hahaha....

Yang kiri aku tu tak dikira keluarga ek... hehehe

My in-laws

Kak Ros dan Abg Man. Sian Abg Man kena tinggal.

Mak dan Abah mertua tersayang

Keluarga mertua abang Rafi

Cik Toi dan Aunty Arda serta Encik Irfan

Cik Ain dan Encik Hafiz

Mak Usuku..... kata Iwan

Menangis antara aktiviti yang sempat berjalan sepanjang proses menunggu

Meeting

Kebuluran

Aksi manja Ard


Mendengar taklimat terakhir sebelum berlepas

My first Pavlova ever

Macam musim buat pavlova. Dan aku juga teringin nak rasa pavlova tu. Malangnya tak ada siapa di sini yang boleh buat. Jadi, aku tekad buat sendiri. Bahan dah lama beli berdasarkan resepi dari cik puan irma. Cara dia olah pembuatan tu memang senang nak faham. Jadi lebih mudah le aku menikmati pavlova yang sedap buatan sendiri.

Bahan-bahannya
4 biji putih telur (pastikan tiada kuning telur ketika proses mengasingkan ek)
1 cawan gula kastor (saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis. Tapi masih manis. Kalau nak, kurangkan lagi dan lagi... hahahah....)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Cara-caranya:1. Pukul putih telur pada kelajuan perlahan sampai dia kembang yang amat.
2. Pada kelajuan tinggi, masukkan gula sikit demi sedikit dan terus pukul hingga dia jadi berkilat dan bila diusik dengan spatula dia jadi tinggi bertanduk. hehhehe....
3. Masukkan esen vanila dan cuka. Terus pukul lagi.
4. Masukkan tepung jagung. Lepas tu kacau dengan spatula.
5. Bentukkan adunan ikut suka sebab aku suka nak buat bentuk 4 segi disebabkan oven aku yang kecil dan comel.


6. Pada suhu 130 darjah celcius, bakar selama 1 jam.
7. Buka oven sedikit dan biarkan ia sejuk.

Nota: Yang sadisnya, oven aku kecil yang amat. Jadi, meringue aku tu cepat terbakar dan jadi sedikit gelap bhgn atas. Nasib baik perasan. jadi aku turunkan suhu ke 70. Malangnya bawah dia kurang masak. Disebabkan nak cepat (aku nak keluar shopping some beddings), aku tinggalkan aje. Balik dari shopping, aku panaskan bhgn bawah aje dengan suhu 100 darjah celcius. Baru la jadi comel. Tapi dia merekah beso yang amat. Tak kisah la sebab masih sedap untuk dimakan. Yummy!!!!

Untuk topping dia, aku sangat malas nak pukul whip cream. Jadinya, beli aje yang dah siap. Sembur kat atas pavlova tu dan letak la buah-buah yang masam. Ya Allah... sedapnya yang amat. Alhamdulillah, jadi juga aku nak makan pavlova. Memang sedap. Hohohoh...



Saturday, April 14, 2012

Happy birthday dear Hubby, kenduri selamat and akikah

Happy Birthday to my dear hubby... Today is your 33rd birthday. May Allah bless you and may you become a great husband. Moga rezeki mencurah-curah untuk abang dan moga kemurahan rezeki itu dapat digunakan untuk membantu yang memerlukan. Moga dikurniakan anak yang soleh dan solehah untuk mendoakan kita pabila kita mati nanti. Moga dikurniakan kesihatan yang baik untuk terus mengabdikan diri pada-Nya. Amin.
Hadiah istimewa untuk hobi yang terbaru. :)

Malam tu diadakan juga kenduri selamat sempena mak dan abah yang nak menunaikan umrah 20hb April ni. Bersekali dengan itu juga, akikah Afiq turut disempurnakan. Alhamdulillah, seekor kambing handsome berjaya diakikahkan untuk Afiq. Insyaallah, kalau ada rezeki lebih, kita tumbangkan seekor lagi yea... Buat sekali 'majlis cukur jambu'. Takde jambal pun yang nak dicukurkan. Dah siap botak kan. Cumanya sekdar dibawa keliling jiran dan dibacakan doa. Takyah la nak potong jambul dan letak dalam kelapa bagai. Tak ada gunanya. Membazir sebab kelapa tu boleh dimakan. Seeloknya bercukur dan rambut yang sudha dicukur ditimbang untuk dinilaikan dengan wang yang kemudian disedekahkan kepada fakir miskin.

Kambing Afiq yang handsome



Afiq sebelum dibawa keliling tetamu yang hadir

Keluarga aku yang turut sama hadir

Ayah, dan abah

Azam dan Pais a.k.a Mohd Kamal Arif

Menikmati makan malam

Kuih kasui yang mak aku paling gemar. Habis dimakannya.. hehehe

Mak Pengantin (hohoho....)

Dibawa keliling jiran sambil didoakan kebaikannya... Amin

Antara yang hadir

Afiq dah penat. Syaza tumpang sekaki...


Wednesday, April 11, 2012

Shopping and babywearing

My red wrap. That is my wearing whenever I go out. No matter what clothes I put on, I will always consider the red colour can suit any thing. Hehehe... Afiq is sooooo comfortable in the wrap. Normally he falls asleep every time I put him in the wrap. What a comfort wearing the wrap and do shopping. Hohoho...







Tuesday, April 10, 2012

Babywearing

Dah lama tak menulis rasanya. Idea banyak  tapi malas nak menulis. La ni memang aku sangat gila dengan babywearing. Senang sebab tak perlu bawa stroller. Lagipun tangan bebas dari mendokong. Buat masa ni, aku ada sling ring, baby pouch dan terbaru Boba wrap. Setiap benda ni ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Apapun, aku tetap suka babywearing sebab pada aku, banyak kelebihannya. Tangan bebas dari memegang anak, boleh pegang anak yang lebih besar, pegang baju yang nak dibeli, pegang barangan kat dapur dan yang paling best, aku boleh buat kerja rumah yang mudah seperti menyapu dan membasuh baju sambil tdurkan anak guna babywearing. Seee..... hehehhe....

Ok. Let me review few babywearings that I have yea...

Ring Sling
Yang ni aku beli masa tahun 2006 dulu. Lepas baca buku Baby Book, aku nampak benda ni sangat praktikal. Jadi, aku beli satu kat Shah Alam. Masa ni susah nak cari benda-benda macam ni. Harga kalau tak silap sekitar RM80 lebih kot. Sekarang dah ada yang murah dah.
Cara pakai agak rumit. Tapi baby selesa dalam tu sebab kainnya sejuk dan tak panas. Panjang dalam 1.5 meter.  Sebab dia panjang, dia boleh gak bertindak sebagai lapik baby ketika tidur, selimut dan pelindung ketika menyusukan. Aku suka pakai yang ni. Cuma yang kurang best ialah sling ring ni buat kita sakit bahu. Sebab? Ia cuma menampung berat bayi atau kanak-kanak pada sebelah bahu sahaja. Masa ni, umur Sarah sekitar 1 tahun 4 bulan. Berat dia aku tak berapa nak ingat. Tapi masa beli ring sling ni dah agak lewat untuk dia. Maksudnya, aku pakai ring sling ni masa dia dah mula ligat nak berlari berjalan bagai. Jadi, dia tak berapa nak duduk dalam tu. Dan aku pun tak la berapa menggunakannya.


Ni gambar-gambar masa pergi bercuti ke Langkawi. Siap boleh jadi buai dia tidur dalam tu lagi. hehehe....

Baby pouch
Baby pouch ni aku beli secara atas talian. Harga sekitar RM69.90. Kalau tak silap aku beli di fabulousmom.com. Tertarik sebab babywearing yang satu ni tak perlukan cecincin untuk mengikat. Cuma sarung dan tadaaa... dah boleh pakai. Mr. Hubby pun tak kekok nak guna benda ni sebab sangat senang. Aku pakai kadang-kadang dalam rumah masa kemas-kemas rumah. Tapi tu masa baby kecil la sekitar 4-5 bulan. Dah masuk setahun, tak larat kot. Hehehe…. Kelebihannya macam yang dah aku cerita sat tadi. Kekurangannya hampir sama dengan ring sling. Berat bayi cuma ditampung oleh sebelah bahu sahaja. Kesannya... sakit bahu la... hehehe... Tapi, benda alah ni tebal. Jadi, boleh juga bertindak sebagai selimut dan bantal untuk Syaza. :D

 
Ni masa bercuti-cuti di Bukit Gambang.



Boba wrap
Ni yang terbaru aku beli. Dok kenen dengan Cik Sue, aku beli harga kawan-kawan. Hehehe... Harga asal ialah RM188. Dulu ada satu yang lebih kurang macam ni. Nama dia Moby Wrap. Mungkin lain syarikat kot. Apapun, aku sangat suka yang ni sebab dia macam beg. Mungkin anda semua akan kata ia lebih kurang macam carrier. Tapi pada aku, perbezaannya dengan wrap ni ialah kita akan rasa baby kejap pada badan kita berbanding carrier (cuma sebab berat badan Afiq yang menjangkau hampir 7kg dalam usia 1 bulan 3 minggu, kadang-kadang buat Afiq melorot ke bawah sedikit sebab material kainnya yang mudah regang). Lagipun, ia meniru sedikit gaya bayi dalam kandungan. Afiq tidur dengan selesa kalau aku tengok dia gelisah atas katil. Buat la kerja apapun, dia boleh tidur dengan nyenyaknya dalam wrap ni. dan yang paling seronok, tak sakit bahu. 
Cuma yang tak seronoknya ialah, jenuh gak nak ikat. Bak kata Cicik, suami aku dah sampai depan pintu Jusco, aku masih lagi terhegeh-hegeh mengikatnya. Hehehe.... Dan juga jenuh nak buka bila Afiq tetiba menangis sebab nak susu. Kalau nak senang, pakai la baju menyusu. Jadi tak perlu la dok selak dari bawah. Ooo... yea... kalau tak ada baby dalam wrap tu, jangan la dok rasa nak pakai sebabnya anda akan kelihatan sangat seksi. Auwww... tak rela you.... hahahah....


Tak sempat lagi nak ambil gambar sendiri pakai wrap ni. Nanti la akan kugayakan time kenduri kahwin adikku... hehehe....

Anda berminat? Timbang-timbangkan. Kalau suka, boleh la cuba....

There was an error in this gadget