Monday, March 31, 2008

Apa nak jadi? Nak jadi apa?

Baru sat tadi aku tengok MHI. Saja isi masa lapang waktu pagi sebelum aku mulakan kerja-kerja mengedit. Then MHI tayang satu video klip persembahan Anugerah Bintang Popular malam tadi punya cerita. Satu group yang menggelar diri diorang Meet Uncle Hussain. Hmmm.... nama kumpulan pun dah berpaksikan orang putih walaupun Hussain tu nama Arab / Melayu. Penyanyinya yang tak berapa kukenal, berkepala botak ala-ala Mawi world. Tapi.... sedih bila tengok macamana TV3 tak prihatin dan boleh keluarkan orang macam tu kat TV. It was live, man! Mamat tu memang la berkepala botak, tapi kat tengah-tengah kepala dia tu dia biarkan skit panjang. Kalau diamat-amati (ala... sekali pandang pun dah boleh tau), sebiji macam mamat punk. Macamana ni boleh berlaku? Bukankah budaya ni tak sepatutnya ada dalam Malaysia? Negara Islam Hadhari lagi! Cuba habaq mai kat aku....

++++++++++++

La ni kat sekolah aku budak-budak seronok bena agaknya pakai seluar 'cikang'. Ala-ala skinhead and punk jugak la ni. Yang kat kaki seluar tu dijahit kecik menampakkan betis diorang yang macam tebu tu. Aku pun pelik sebenarnya. Macamana diorang pakai seluar ek? Susah tu nak kasi masuk betul-betul. Minggu lepas, aku dah tetas seluar 4 orang budak. Alasannya? "Ala, cikgu! Kaki seluar saya besar sangat la!!!" Camana aku nak cakap? Bukannya besar sangat sampai kepala lori pun boleh masuk. Habaq mai sat kat aku?.....

Thursday, March 20, 2008

Cikgu

Hari ni cuti. Baru la aku berkesempatan nak menulis sikit. Ikutkan, banyak gak keje menanti. Buku ringkasan pun tak abis tulis lagi. Esok nak kena anta. Jadi cikgu ni, seronok. Banyak cabaran yang nak dihadapi. Sebab cikgu ni berurusan dengan orang. Lebih khusus lagi, dengan remaja. Tau je la kalau dah remaja tu kan. Diorang ni ada sifat ingin tahu yang lebih kuat dari kanak-kanak. Memberontak kalau tak gemar. Kalau sekolah rendah, aku jerkah suruh diam. TErus suma kecut perut. Tapi kalau budak tingkatan dua ni aku lagi jerkah, dia tenung aku balik. Silap hari bulan, mau kereta aku (kereta ayah aku) dicalarkan plak nanti.

Masuk kat SMK Jalan Kebun ni, aku ditugaskan sebagai guru kelas 2 Karisma selain dari mengajar BM tingkatan 1 dan dua dan Sejarah tingkatan 1. 2 Karisma ni, kelas no 2 (dari belakang). Bukan la aku nak memburuk2kan kelas aku sendiri. Lagipun, diorang, ni, kelas aku. Cuma, ia jadi satu cabaran untuk mendidik anak2 yang bukan sahaja agak kurang dari segi pencapaian akademiknya, malah sahsiah. Aduss!!!, sakit bila aku menegur sorang Mohd Radzi yang berseluar ala-ala budak punk dan skinhead. ala.... yang seluarnya nak masuk pun susah. Yang ketat2 kat hujung kaki seluar tu. Kalau aku yang rasionalnya ni dok pk, payah nak pakai seluar tu. Boleh tergolek dibuatnya. Tapi dia boleh pakai. Bila aku tegur, dia buat muka. Pandang langit la, pandang dinding la, buat tak dengar. Tak sakit ke hati? Lepas tu bila aku mengajar kat depan, dia berborak dengan kawan. Si Radzi ni kalau dididik betul, pandai budaknya. Cuma mungkin hati dia keras, dia jadi macam tu. Ya Allah, moga dia dibukakan hati menerima ilmu dan kebaikan.

Well, ni gambar meja aku. Tapi lepas ni aku dah nak kena pindah masuk bilik guru. Buat masa ni, aku lepak satu bilik dengan cikgu kaunseling. Dapat la gak tau tahap disiplin budak2 SMKJK ni.













Ni meja aku yang bertabur sebab tengah wat keje.

**********

Kelmarin aku pi pasar malam dengan Sarah and suami aku. Pastu berenti la kat satu tokey ni sebab nak beli ikan bilis, bawang putih dan bawang merah yang dah nak habis stok. Orang ramai kat gerai tu sebab gerai yang satu lagi yang selalu aku beli tu takde. Mungkin sebab hujan. Abih tu, sebab aku tengok tokey tu sibuk sangat layan orang lain, aku mintak kat dia satu plastik nak isi sendiri.Ye la. cepat la skit keje dia. Tapi aku tengok dia garang sangat. Aku sempat gak bising kat sorang aci ni kata kat dia rokey tu garang. Dia pun mengiakan.

Sebab dah lama tunggu, dan maghrib pun dah masuk, aku pun capai tiga helai plastik. Aku kaut masuk ikan bilis nak bagi la kat dia suruh timbang. Dua helai plastik lagi aku letak kat atas bawang merah sebab nak pilih untuk bawang merah lak. Tetiba bila dia nampak, terus dia bising marah2 sebab mungkin katanya aku ni ngambik tanpa izin. Pastu aku bagitau la dia aku nak pilih bawang. Dia buat bodoh dan terus capai plastik tu. Aku yang tiba-tiba je angin terus campak ikan bilis yang dah aku kaut tu depan mata dia and terus blah. Ternganga aci tu. Hehehe.... Puas ati den walaupun marah.

Sunday, March 16, 2008

Debaran bakal cikgu

Insyaallah, esok aku akan memulakan tugas sebagai guru kat SMK Jalan Kebun, Klang. Well, ada rasa risau juga sebab nak menghadapi pelajar sekolah menengah ni lain dari murid sekolah rendah. Maklum la, berurus niaga dengan remaja ni, faham-faham sajalah cabarannya. Seronok? Ada rasa seronok. Tapi sedih pun ada sebab aku tak dapat terus jadi cikgu sekolah rendah. Apa pun, aku nak cuba juga jadi cikgu and teruskan niat and cita-cita aku untuk jadi seorang pendidik. Harap-harapnya, ada rezeki aku untuk terus kekal sebagai guru (walaupun satu ketika dulu aku rasa aku tak layak and tak berminat jadi cikgu). Well, aku kena tido awal sebab esok banyak kije yang aku kena buat. Pagi nak kena p PPD Klang sebelum p sekolah sesi petang. Heee... seramnya plak rasa nak jadi cikgu sekolah menengah ni.

Thursday, March 13, 2008

Perubahan besar


Dah masuk hari ke lima aku menghirup angin segar di situasi baru. :D Ada satu rasa yang aku tak rasa sebelum ni. Rasa tenang, seronok and tak sabar menunggu perubahan-perubahan yang bakal berlaku. Masa hari pilihan raya hari tu, kecewa gak sebab aku tak dapat duduk menghadap tv and mengira satu demi satu keputusan bagi kawasan DUN dan Parlimen yang bertanding. Aku pernah tidak tidur hingga 3 pagi masa pilihan raya ke 10. Teruja sangat nak tengok keputusan.

This time, cuma dapat dengar dalam bas sebab aku dan keluarga suami aku dalam perjalanan nak hantar adik ipar aku kahwin. Siaran yang asyik terputus-putus dan kurang jelas membuatkan aku tak tau keputusan penuh malam tu. Yang pastinya, sorakan takbir dalam bas bila tahu Lembah Pantai jatuh ke tangan KeADILan buat aku betul-betul terharu. Alhamdulillah, moga Bangsar tak jadi semakin teruk.

Aku bukan penentang BN dan bukan juga penyokong kuat BA. Aku sekadar penyokong kebenaran yang mencari di mana tempatnya untuk memastikan Malaysia ni tak terus disogok dengan budaya yahudi yang sentiasa ke arah hiburan yang tak sihat, ke arah cara hidup yang tak sihat.

Kita kan Islam. Kenapa mesti terus hidup dengan budaya bukan Islam. Kita kan Melayu. Mengapa mesti hidup di atas budaya bukan Melayu. Mana pergi kesopanan dan kesusilaan Melayu. Mana perginya gah hidup masyarakat Melayu sebelum kejatuhan Melayu ketika Melaka dirampas Portugis tahun 1511? Aku mengidamkan anak bangsa aku sedar dan tahu menilai kehidupan mereka. Tidak terus terjebak dengan perkara-perkara yang tak sepatutnya.

Aku sangat berharap kerajaan baru yang bakal dibina sehari dua nanti ni, dapat melaksanakan janji mereka untuk mentadbir negari maju secara telus.

Aku dah muak dengan sogokan di tv arus perdana yang menyiarkan banyak 'provocation news' tentang Malaysia. Aku nak dengar perkara yang sebenarnya berlaku dan bukannya masuk bakul angkat sendiri. Dan yang penting, aku sangat-sangat berharap dan berdoa moga tidak ada lagi budaya Gothic (aku baru terbaca dalam suratkhabar semalam tentang fesyen Gothic yang baru diperkenalkan secara komersial. Astaghfirullah. Mengapa tak disiasat dulu apa itu Gothic sebelum melampiaskannya dalam kehidupan kita? http://www.religioustolerance.org/goth.htm), punk ke, skin head ke and whatsoever that goes beyond Islam.

Alhamdulillah, melihat pada perubahan besar 5 negeri dan 1 wilayah, moga Islam akan terus berkembang maju. Amin.

Wednesday, March 12, 2008

Nak p mana tahun ni ek?

Tahun lepas, family beso aku seramai 17 orang pi naik bas jenjalan kat panai timur. Syiok la gak. Tahun ni.... aku dalam dilema nak pilih destinasi pelancongan. Selain kenderaan dan masa, budget pun nak kena jaga gak. Aku ingat nak pi Langkawi (Langkawi laaaagiii). Sebab satu, blh naik flight n makan cuma dlm 2 3 jam je. Takde la terlentok tengah jalan dek kepenatan perjalanan yang jauh. Situ pun banyak tmpt yang menarik. Tapi bussan gak kan asyik p tempat yang sama.
Ayah aku suggest p Batam, Labuan, p Medan. Hukk... dia ni selalu lupa yang dia ada cucu2 berusia di antara 2 bulan hingga 4 tahun. Cucu2 ni yang selalu wat perangai kalo time bercuti. Adik aku lak (bujang), suka nak p pulau2. boleh snorkeling kata dia. Mak aku lak tak nak p pulau. Dia kata nanti bot karam (ni gara2 dengar cita2 and berita kat tv).
Aku dan yang dah ada family suka p tempat2 yang menarik utk kanak2. Mcm zoo (heheheh...) dan yang seumpama dengannya. Abg aku yang takde anak lagi plak kata, busan la p zoo... Abih tu, tahun ni nak p mana?
Tapi, aku teringin nak p somewhere yang boleh wat barbecue. Tambah lak skrg family aku dah jadi 19 orang. Dah puas aku belek internet tp tak jumpa tmpt yg best. Gi mana ini ya???

Tuesday, March 11, 2008

Wedding adik iparku

9/3/2008 satu lagi sejarah dalam keluarga mertua aku. Adik ipar aku kawin akhirnya. Bercinta lebih lama dari usia aku mengenali suami aku sendiri. Heheh... Aku pun excited gak sebab aku le yang incharge bab hantaran. Saja suka curah idea. Lagipun, aku kawin sekali je. Jadi kalu nak wat hantaran-hantaran lagi, cenggini je la caranya. Mana boleh nak kawin lagi. Oppsss.... Mulut!!!! Anyway, ni adalah rupa-rupa hantaran yang aku buat. Tak le cantik sgt. Tapi boleh la....


Aduhai manis dara perawan,

Sepatu cantik mengalas kaki,

Aduhai kacak pria pujaan,

Berbudi elok menambat hati.



Sangat manis bertudung biru,

Dipakai dengan kurung nan asli,

Sangat indah tampak ayu,

Raja sehari berseri-seri.



Hadiah manisan iringan kami,

Hendak menyunting bunga di taman,

Hadiah dihulur seikhlas hati,

Hendak ikatan teguh berkekalan.


Kemudi layar di tengah lautan,
Jangan sampai hanyit ke tepi,
Kemudi al-Quran jadikan amalan,
Jangan ditinggal sunnah nabi.


Sekalung emas kanda sembahkan
Buat puteri idaman hati,
Sekalung cinta kanda tunaikan,
Buat janji tertunai kini.



Hamparan sejadah dibawa sembahyang,
Menghadap Tuhan Yang Maha Esa,
Hamparan kasih bersama sayang,
Menghadap cinta taruhan sukma.



Putih telekung tandanya suci,
Buat menghadap Yang Maha Kaya,
Putih ikatan indah bersemi,
Buat layari hari bahagia.

Adakah solatku diterima?

Rasullullah s.a.w. telah bersabda bahawa : "10 orang solatnya tidak diterima oleh Allah s.w.t. antaranya:

1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu
2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat
3. Orang lelaki yang menjadi imam, padahal orang yang menjadi makmum membencinya
4. Orang lelaki yang melarikan diri
5. Orang lelaki yang minum arak tanpa mahu meninggalkannya (taubat)
6. Orang perempuan yang suaminya marah kepadanya
7. Orang perempuan yang mengerjakan solat tanpa memakai tudung
8. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim menganiaya
9. Orang-orang yang suka makan riba'
10. Orang yang solatnya tidak dapat menahannya daripada melakukan perbuatan yang keji dan mungkar


"Ya Allah, moga aku tidak tergolong dalam golongan-golongan itu. Jauhkanlah aku dari perkara-perkara yang menjauhkan aku dari-Mu, Ya Allah. Amin."
There was an error in this gadget