Monday, November 30, 2009

Takde keje pun...

Tu la gamaknya. Aku sengaja pi lambat skit ke sekolah arini. Jenuh kejutkan Syaza pagi tadi sebab nak bw anak2 sekali ke sekolah. Menangis2 dia. Sarah senang je bangun pagi. Smp sekolah kul 8.30. Then terus p pejabat punch in. Org2 pejabat tengok aku dokong anak kata, "Siannya!". Yo lah tu...

Aku masuk bilik guru, geng2 suma dah smp and tengah menung2 tak tau apa nak buat. Laaa... suruh dtg hari2 kalu kejenya menung je... baik aku dok rumah. Kemas rumah, jaga anak. Ajar anak2 wat something, ada gak pekdahnya. Hmmm.... apa sebenanya motif dia suruh dtg sekolah yea? Aku mmg tak faham. Takde keje yang nak dibuat. Tapi kena dtg sekolah.

Kami sepakat bincang2 utk tidak dtg langsung ke sekolah hinggalah 23/12 nanti utk gotong-royong bersihkan taman. tu je la. Lebih2 tak nak la. Menyusahkan kami yg dtg ni dan membazirkan duit minyak je. Huhu.... Nyesal aku datang sekolah. Ceh!

Tuesday, November 24, 2009

Kejam ke?

Itu je la yg terpk dlm kepala otak aku la ni. Kerana title kerja yang aku pegang sekarang, maka kami ni blh diperlakukan sesuka ati agaknya? Meeting that supposed to be held this morning for GSTT (Guru sandaran tidak terlatih) was cancelled. Reason? That Pen. Kanan lost somewhere around PJ. Ait, pepagi buta dah sesat kat PJ? Rumah kat Kg Jawa. Nk meeting kat SMK Jalan Kebun. Yang boleh sesat smp ke PJ tu pehal plak?

Pastu blh lak smp pesan kat kerani. Kerani sekolah, tau je la. Berlagaknya ngalahkan cikgu sekolah yang ada degree (dah 2 sekolah aku p, mmg ramai cikgu yg takut kat kerani sek sebab depa ni cengey. maklumla... dok opis. cikgu yg a.k.a tukang sapu, tukang cuci, tukang kebun dan mcm2 lagi ni takdak opis yang berhawa dingin). Pesanan PK kami tu, mulai minggu depan, lepas raya iaitu hari Isnin bersamaan 30/11/2009, kami kena p sekolah dari kul 8 pagi hingga 1.30 pagi. Bukan ari Senin je. Tapi setiap hari dari Isnin hingga Jumaat. Bukan next week je. Tapi sepanjang cuti sekolah ni. Ternganga aku dengar pesanan dari mulut kerani tu.

Alasannya? Guru GSTT dibayar gajinya walaupun ketika cuti sekolah. Jadi, kami ni sort of takde keje la nak buat. Cakap kasarnya, makan gaji buta je time cuti sekolah. Aku terpk lak, abih, cecikgu tetap tu, makan gaji buta jugak ke? Ye la, gaji dibayar tp blh dok cuti kat rumah dgn anak2 dan family. Cikgu tetap lagi seronok. Setahun ada 7 hari CRK. Kami GSTT?
Jangankan CRK, nak claim duit dari sekolah atas alasan melakukan kerja yang diarahkan oleh pihak sekolah pun tak boleh. Suma guna duit sendiri. Bukan aku dengki dgn cikgu tetap. Cumanya, kalu nk exploit GSTT pun, jgn la smp mcm tak berperikemanusiaan.

Aku boleh terima kalau dia panggil kami GSTT ni waktu cuti kalau ia masih tertakluk di bawah kata-kata dia bahawa 1/3 dari cuti2 sekolah yang diperuntukkan kepada guru2, pihak pentadbir boleh memanggil guru2 untuk apa2 kerja berkaitan sekolah. Tapi kalau dah kena sekolah sepanjang waktu cuti ni, apa kehalnya?

Pasal keje 8-1.30 setiap ari tu, aku jenuh la dok pk, keje apa la yg dia nak bagi. Bila tanya PK Koko, dia pun tak tau keje apa. Dia kata yang tinggal cuma keje angkat2 je. Hmmm.... Multitaskingnya GSTT ni kan? dari mengajar hingga la tukang angkat dan tukang cuci. Anyway, aku pun tak sabar nak tunggu next week. Nak tengok keje apa yang dia nk bg kat kami. Aku ada plan gak nak wat renovation kat suma tempat kat sekolah tu.... kot la blh menang The Best Renovation Award of the year ke...... Benci ke? Ntah la....

Monday, November 23, 2009

Panggilan pertama dari sekolah pd musim cuti

Tadi baru dapat panggilan dari sekolah. Kerani sbg perantara Pen. Kanan suruh dtg meeting sok pagi kul 9.00. Specifically, meeting for GSTT only. Apa la pulaknya ni... huhu.. baru first week cuti dah kena panggil ke?

Syaza




She just turned to 10-month last week. Getting clever with lots and load of new things to explore at home. Watching her watching tv is such a great experience for me. Funny and something to ponder upon. How can that little girl have that kinda ability to do simple thing (looks like simple)? Subhanallah. He knows how to manage every single thing. As a mother, looking at my kids development is always a wonder.
Syaza leka tgk lagu kat tv. Siap goyang2 remote kat tangan tu....


Thursday, November 12, 2009

Syaza n Syaza

Malam tadi Syaza dah mula atur satu langkah ke depan. Lepas tu dia jatuh terduduk. Seronok sungguh dia. Siap tepuk tangan lagi. Ni aku snap few pics masa tunggu turn utk wat checkup khas utk ayam2 kat badan aku ni.

Sarah seronok sgt dpt main buaian.


See me everyone? Wassup..wassup..



Anak abah dah pandai main


Kakak leka dgn swing.



Chickenpox

Rezeki aku kali kedua kena ayam. Huhu.... Berbintik2 blkg bdn dgn chickenpox. Memula kena aku sgt risaukan anak2 and hubby. Mmg kalu blh tak nk diorang kena juga. Aku cuma main cuit2 je dgn Sarah n Syaza. Abg lagi sian..... *wink*.

La ni dah masuk hari ke 4 aku diMCkan. Jadinya, duduk di rumah wat keje2 suntingan. First two days of my medical leave week ni, aku sempat juga p sekolah nak siap isikan report card pelajar. Sebab this week diorang akan dpt report utk final exam aritu. Next week dah dicutikan sebab SPM dah nak mula. Bosan juga duduk di rumah sebab Sarah n Syaza aku anto kat rumah pengasuhnya. To reduce time with me at home. Not saying that I don't pity and love her. But I guess having some time with them will reduce the possibility of being infected with this disease. Hope so....

Well, can say now I have so little time to update the blog for I spend more time on my Facebook. Don't have much time to update both since both require some commitment. Cewah! hehehe... apapun, works come first. Family come before work. Right on!
There was an error in this gadget