Thursday, November 27, 2008

Family Day kat PD

Tahun lepas family aku ke Kelantan dan Terengganu. 3H2M naik bas persiaran. Letihnya ya Allah!. So, tahun ni kami cuma arrange dekat2 rumah je. Objektif utama, berehat dan tidak keluar untuk membeli belah. Walaupun memula mak dengan ayah aku cam tak setuju je, kami buat juga tempahan kat Glory Beach Resort. Not bad la tempatnya. kami sewa dua apartment 3 bilik dengan harga 560. Sampai2 je pukul 12 tenghari, terus check in. Lepak2 jap, tido dan berkemas2. Pukul 5 kami adik beradik bersama anak2 masing-masing turun ke kolam mandi. Yeeeaahaa.... syok gak walaupun aku tak join terjun sama. Maisarah yang memula nampak takut (maybe sebab dia terkejut baru turun lif sebab comel aku ni takut naik lif. Sampai tido malam pun dia ngigau sebut "takut lif...") nak berendam dalam kolam. tapi dah lepas sejam menyaksikan sepupu2nya seronok main air, dia pun turut serta smp bila tiba masa nak kuar kolam, dia lak tak nak.


Maisarah yang dah mula tenang dan bersedia untuk mandi kolam



Seronoknya kan dapat masuk kolam. Aku cuma jadi tukang amik gambo je.



Saat-saat cemas cik Sarah yang tak nak masuk kolam.


Sarah cuma mampu duduk tepi kolam je sebab masih takut dengan lif.


Harraz yang tak tau takut....


Lepas ke kolam, kami pi la pantai sat. Not that good. Pantai kat Glory Beach Resort ni kotor. Tak sesuai untuk mandi ataupun wat istana pasir ke whatsoever. So, aku and hubby plan naik dulu.
Kami mandi and get ready untuk dinner malam tu. First time wat bbq dinner. Ayam, udang galah yang Zul pancing, ikan kembung dan terubuk aku dah perap awal2 malam tadi. Tinggal bakar je. Kami turun kul 8, dekat2 kul 9 baru mula panggang. Sebab nak siapkan bara tu bukan mudah rupanya. hehehhe..... Kami makan bbq tu plus nasi lemak and sambal sotong. bbq tu plak cecah dengan kicap yang aku dah campur dengan bawang besar, tomato, cili api dan perahan limau nipis. Perghhh.... sedap weh! Cuma yang tak best, aku tersalah bajet. Ayam terlebih sekor. So, ayam tak dapat dihabiskan. Ptutnya family aku cuma makan 2 ekor je, tapi aku beli tiga ekor.... Abis bbq, kemas2 barang and naik. Sleep time!
Sambil menunggu barbeque pit dihantar ke lot yang kami dah book petang tu.

Ini la rupa makanan untuk dibakar malam tu....
Usaha-usaha menghidupkan bara api dimulakan..


Sesi pembakaran makanan bermula. Nampak tak ayam tu.... hehehheh.....
Mula menjamu selera. Mak aku yang beria-ia kata takyah wat bbq pun seronok meratah udang dan sebagainya.... kira sedap la tu kan....

Makanan untuk sarapan pagi. Sempoi dan murah je. Tak perlu pk nak bayo RM15++ untuk buffet sarapan pagi kat bawah yang menunya... alaa... macam biasa la menu breakfast.....

Dari belakang: Sham tengah dokong Zuhaira, Azam, Fizah, Hj Basiran merangkap ayah aku yang tengah dokong Harraz.
Tengah: Zul, Abg Hir, Kak Ina, Mak, Abg Long, Kak Long, Bibik.
Depan: Suami aku, Nizamuddin, Aku, Haziqah (anak kak aku), Hakim and Yana.
Ha.. ni tambahan sebab aku dah kuar frame utk tolong amik gambo. Tepi kiri sekali, Cik Pah, emak Harraz, isteri kepada adik aku Zul.
Sok pagi, kami bersarapan ala kadar. Beli roti canai, panaskan nasi lemak yang tak abis malam tadi and sambal sotong. Pastu, kemas2 barang untuk makan tengahari kat teluk kemang.
Setelah abih licin lauk-pauk atas meja tu, baru le aku teringat nak amik gambo. Heheh.... bedal je la ek.
Kak Chik adalah orang terakhir menghabiskan makanan kat situ. Sebab dia smp lambat cari parking kat pantai teluk kemang tu yang payahnya ya Allah!
Then, lepas lunch pi meraban cari surau nak solat sebelum ke ostrich farm. Punya la susah nak cari surau waima masjid sekali pun dekat2 situ. Masing2 dah angin je sebab tak jumpa. Lastly jumpa surau kat belakang politeknik PD. Lepas solat, masuk ke ostrich farm tu. Mahal weh fee dia! RM8.00 untuk dewasa dan RM 4 untuk kanak2. Tak berbaloi rasanya sebab aku tgk kawasan sekitarnya tak terurus. Pastu, burung2 tu plak macam lapo gila. Bila dibagi makan tu, macam dah berapa lama tak makan. Arnab yang ada plak tu tak berjaga. Adik ipar aku dok tanya arnab tu tak dibagi makan ke? Dia kata bagi. Tapi kalu tengok bekas makanan dia dipenuhi najis yang dah kering. Air pun camtu. Sudahnya, dia pi tarik dedaun yang ada kat situ, masukkan dalam kandang and tuang air Harraz (anak dia) kat dalam bekas air yang ada kat situ. Laju menyudu arnab tu makan. Sian....
Memula sampai kami jumpa kambing dulu. Kengkononnya abg aku tu nak jadi hero la selamatkan anak kambing tu yg terlepas kandang. siap peluk lagi sampai bau kamben. Tapi rupanya bukan yg tu je terlepas. Ada dua tiga ekor lagi yg dah jauh dari kandang...... ceshhh....
Sesi bagi makan burung unta ni. Memang sesungguhnya mereka sangat lapar. Dia punya menderu tu, macam dah seminggu tak makan. Abg aku je yang berani nak bg makan burung ni. Ganas juga cara dia makan.
Monyet ni tak tido. Tapi dia nampak boring sgt. Aku amik gambo dia pun dia wat bodoh je... Tension kot.

Dah penat berjalan, kami stop sat kat kafe yg serba kekurangan ni. Kakak aku belanja makan aiskrim. Tu je yg kami berani nak makan. Yg lain takut tak halal coz the farm is owned by a chinese. Non-muslim.

Bersantai-santai sebelum balik ke rumah.



Kul 4 kami balik ke rumah dalam keadaan letih yang amat. hehehhe.... Tapi ok la. Tak la banyak abis duit shopping barang. Jimat la trip kali ni.

No comments:

There was an error in this gadget