Friday, July 31, 2009

Senior position

Jadi senior ni mmg banyak kelebihan. Org hormat, org cari, dijadikan tmpt rujuk, dapat layanan istimewa dan bermcm2 lagi. Tapi, itu kalu senior yg baik. Kalu senior yg haprak, minta maaf la. Aku selaku senior dan dalam masa yang sama jadi juga junior (bergantung pada keadaan dan situasi) merasakan ada baiknya jadi senior atau junior yang sedar diri. Aku tak kata aku baik. Kadang2 bila tgk ada org baru masuk, perasaan gah dan besar tu akan datang sendiri dalam diri aku. Mula la rasa nak menyombong dan riak. Tapi kalu wat2 tak layan je... dia hilang sendiri.

Sebagai senior, aku rasa kita tak leh la sentiasa mendabik dada. Dok kata kat org junior "ko mesti datang sujud, cium kaki aku kalu ko rasa nak maklumat apa2 ttg keje yg ko baru join ni". That's not a good senior. Dah nama pun junior kan. Kadang2, yg junior ni nmpk cam sombong. Mula la yang senior dok kata junior tu sombong tak nak bertanya. Tp, put yourself at his place. Then you'll know. Junior ni, dia rasa takde apa sgt yg perlu ditanya. Dia sendiri pun tak tau apa yang perlu ditanya. Sebab dia sendiri masih baru dalam bidang tu. Jadi, apalah salahnya, sebagai senior, tanya khabar adik junior tu. Ada masalah. Terangkan juga scope kerja yang dia patut buat. Bukan dengan gahnya berkata, "Patutnya dia la yang datang dulu tanya. Apa yang tak faham, apa yang tak kena. Bukan aku yang kena sujud kat dia ampun tuanku ke apa ke. Aku kan dah veteren dalam bidang ni...".

Tapi, rasanya mmg itu budaya kita. You have to respect seniors. No matter what. Cuma, aku rasa, sepanjang pembelajaran aku dalam bidang komunikasi masa first degree dulu, aku dapat rasa, betapa betulnya kebanyakan teori yang aku pelajari (malangnya, banyak yang aku dah lupa. Hehhee....). Miscommunication will always lead to problems. So, bila berkomunikasi dan menilai, put yourself in everyone's situation. If you were him, if you were them.... Then evaluate your word and thinking. Does it make sense? Does it good to practice?

Kalu tengok cite My Friends, Tigger and Pooh, mesti biasa dengan lagu tema kan. Ending dia.... Think.. Think.. Think. Anyhow, that's the best way for us to do as khalifatullah.

2 comments:

zas said...

Kak Uda, saya baca pasal teman baik awak tu... napa ek? apa yg telah berlaku sebenarnnya... sedihlah plk...hmmmm.. ni saya harap kak uda dapat datang ke umah mak pak sabtu ni... sbb ada kenduri.. ari tu sya salah bagi tarikh! hehe!! so 8/8/09 ( birtday si Din !)
Ngah:http://zas-is-me.blogspot.com/

Norhanim said...

Ntah la. Kalu diceritakan, tak cukup 2 jam. Tp, as I posted, miscommnuication will always lead to problems. Saya rasa la.... Sometimes I keep on saying to myself, let bygone be bygone. Tp, kdg2 kalah gak dgn perasaan. Cewah.. cam org becinta lak ek ngah? Hehehe.... Awak kata aritu 15/8. Sowi ar. 8/8 tu ada kenduri rumah mak mertuaku. So, tak dapat nak hadir. Kem salam sama Mak Ngah dan Mak Cik. :D

There was an error in this gadget