Hari ni nak kongsi sedikit mengenai makanan aku dua minggu ni. Sabtu lepas, aku buat masakan ala barat. Chicken chop with black pepper sauce, baked potatoes with rosemary, garden salad with grilled chicken meatloaf and steamed vege. Hehe... memang makanan kegemaran aku ialah makanan barat. ringkas dan cepat.
Baked potatoes with rosemary
Kentang sederhana besar dipotong empat
Rosemary kering atau segar
Lada hitam ditumbuk kasar
Garam
Minyak masak
Gaul semua bahan dengan rata. Letakkan di atas tin pembakar yang dilapik dengan aluminium. Masak dengan suhu 150 darjah celcius selama 30 minit atau hingga masak.
Steamed Vege
Brokoli
Kubis bunga
Air berisi ais
Lada hitam
Garam
Potong sederhana besar. Panaskan periuk stim dan masukkan kubis bunga. Bila kubis bunga dah agak lembut, masukkan brokoli. Biarkan sekejap. Lepas tu angkat dan masukkan brokoli dalam air yang berisi ais. Tujuannya untuk menghentikan proses memasak supaya brokoli tidak jadi lebam warnanya. :D Kemudian, gaulkan dengan sedikit lada hitam yang ditumbuk kasar dan secubit garam. Sikit je. Bukan nak bagi rasa sangat pun. Dah boleh hidang...
Blackpepper sauce
Satu tin sup cendawan pekat
Sos lada hitam
Satu peket serbuk maggi daging lada hitam
Cendawan butang
Masukkan semua bahan dan kacau. Panaskan. Dah siap...
Yang ni pula, makanan segera yang dimasak pada Ahad lepas sebab dah tak tau nak makan apa. Masakan ala Lebanon. Nasi ayam lebanon dan salad arab.
Ayam potong kecil-kecil
Paprika
Rempah lima
Garam
Lada hitam
Gaulkan kesemuanya dan letak tepi.
Bawang merah (diricih halus)
Bawang putih (diricih halus)
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Kacang badam (aku suka kacang gajus. Tapi gajus tak ada, ganti dengan walnut)
Mentega
Tomato dalam tin
Tomato puri
Ketumbar
Garam
Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, bawang putih, kulit kayu manis dan bunga lawang. Tumis sampai naik bau dan masukkan ayam perap tadi. Lepas tu, masukkan tomato puri dan kacau sekejap.
Masukkan air dan tomato dalam tin yang sudah diramas ke dalam periuk dan sedikit air. Biarkan mendidih selama 15 minit. Lepas tu, masukkan beras dan air. Kacau bagi rata dan biarkan sampai masak.
Tadaa.... ni la hasilnya....
Salad Arab ni sangat la senangnya.
Timun
Salad Romaine
Bawang besar
Tomato
Minyak zaitun
Jus lemon
Lada hitam
Bawang putih yang ditumbuk
Gula
Garam
Lada hitam
Sayur dan bawang besar tu dipotong dadu. Dalam bekas yang lain, satukan minyak, jus lemon, bawang putih, garam dan gula. Kacau hingga sebati. dah cukup rasa semua, masukkan dalam bekas sayur tadi dan kacau rata. Lepas tu gaulkan pula dengan lada hitam yang ditumbuk kasar. Dah siap. Makanan ni agak kering. Jadi, kalau suka, buat la sup ayam sikit. Kalau tak, makan macam tu je pun dah sedap. :D
No comments:
Post a Comment