Monday, May 09, 2011

Hari minggu... padatnya!!


Tak sempat nak kemas kini blog semalam sebab terlalu sibuk. I had a very busy and tiring day yesterday. Pagi, aku sempat buat sarapan ala barat: sausage mushroom, special omelette and cheesy baked beans. Meh tengok resepi.

Cendawan sosej

Sosej (hiris nipis)

cendawan butang segar (dihiris nipis)

Kentang dipotong dadu besar-besar

Bawang besar (dipotong menegak)

Bawang putih (hiris nipis)

Garam, lada hitam, rosemary (kering)

Sos tiram

Sedikit minyak


Nota: Macam biasa, aku kurang gemar letak kuantiti. So, agak-agak aje la yea... :D

  1. Goreng kentang sehingga separuh masak.
  2. Masukkan bawang besar dan bawang putih dan goreng hingga lembut.
  3. Masukkan sosej dan cendawan serta kacau hingga masak.
  4. Masukkan garam, lada hitam dan rosemary secukupnya.
  5. Tuangkan sos tiram dan kacau rata.
  6. Angkat dan hidang.
Telur dadar istimewa

Sebiji telur
Cili benggala dipotong dadu kecil
Tomato dipotong dadu kecil
Lada sulah
Lada hitam
Garam
Serbuk mexican cili
  1. Pecahkan telur dan pukul hingga kuning bercampur elok dengan putih telur.
  2. Masukkan cili benggala, tomato, lada sulah, lada hitam, garam dan serbuk cili mexican lalu dipukul hingga rata.
  3. Masak di atas api sederhana.
Nota: Terpulang sama ada suka separuh masak atau masak sepenuhnya.

Yummy... memang sangat berselera makan pagi tu...

Lepas sarapan, pergi ke Dewan Wawasan untuk Hari Sukan Sarah. Bila sampai, tak ada orang lagi. Jadi, aku telefon cikgu sekolah. Laaa... salah waktu rupanya. Petang da.... Jadi, aku ke Kepong. Bawa mak ke kenduri kahwin saudara di sana. Berkejar balik semula sebelum jam 1.00 petang. Letih yang amat. Lelap la sekejap. Pukul 2.20 kembali semula ke Dewan Wawasan. Orang masih belum ramai. Jam 3.00 petang baru mula. Sarah berarak masuk sekali dengan rumah-rumah sukan yang ada...

Ingatkan habis dalam pukul 4.00. Tapi masa ditarik sehingga pukul 5.30. Banyak juga la aktiviti sukaneka untuk murid-murid tu. Dicampur pula dengan dua acara ibu, bapa dan berpasangan. Mr. Hubby dapat tempat kedua, rumah sukan Sarah pun dapat tempat kedua, berpasangan ibu bapa pun kami dapat tempat kedua. Hahaha... kira ok a tu kan...




Habis acara sukan, kami buat acara membeli-belah barangan dapur pula. Ke Jusco sebab sayur kat situ tahan lama. Mula-mula nak buat western dinner. Tapi sebab dah penat yang amat, maka aku cuma makan nasi ayam je malam tu.

Dan malam ni, sempat la merealisasikan menu semalam. Grilled Dory with baked potato and garden salad.
Grilled Dory
Dory Fillet
Mexican Chilli
Lemon juice
Blackpepper
Salt
Oil

Mixed all the ingredients and soak the fillet in it. Then, grill until golden brown. Ready to serve.

Baked potato
Potato (cut into cubes)
Thymes (dried)
Blackpepper
Oil
Salt

Mix all the ingredients. Set the oven to 190 degree and bake for 30 minutes.

Ikan dori tu makan dengan sos tartar. Pergh... sedap... heheheh... tu je la untuk hari ni. Mata pun macam dah tak larat nak buka. Nanti kita cerita lagi... :D

No comments:

There was an error in this gadget