Tuesday, July 05, 2011

Penempatan mengajar

Alhamdulillah, dah lebih 39 hari aku tamat kursus perguruan selepas menjalani kursus tu dari 28 Jun 2010 hingga 27 Mei 2011. Sekarang ni tengah menunggu-nunggu penempatan. Rasa macam main-main pun ada. Hehehe... bukan apa. Selama ni, aku cuma guru sandaran. Tempoh perkhidmatan tertakluk pada keperluan dan kontrak selama setahun. Jadi, setiap tahun, akan berpindah ke sekolah baru. Hampir tiga tahun sebagai GSTT, aku berkhidmat di dua buah sekolah. SMK Jalan Kebun di Shah Alam selama dua tahun dan SMK Kg Jawa, Klang selama 6 bulan. Lepas tu, masa SBE (school-based experienced), aku ditempatkan di SJKT Sg Renggam Shah Alam untuk 2 minggu bersama 3 lagi sahabat, Zuraida, Adzru dan Naim. Masa praktikum pula, tiga bulan 'bertarung idea' di SK Telok Gadong bersama-sama dengan Amir Azlan, Zuraida dan Malar. Nature yang berpindah-randah ni buat aku sedikit bimbang bila nanti macam terasa-rasa menumpang pula bila sampai di tempat baru yang mungkin akan lebih lama dari tempoh setahun.

Harap-harapnya, aku dapat ditempatkan di sekolah berdekatan rumah. Tapi, walau ke mana pun nanti, aku akan cuba curahkan segala khidmat bakti aku untuk anak bangsa. Cuma buat masa ni, rasa risau dan agak berdebar bila memikirkan pengetahuan sedia ada untuk mengajar bagai sudah berkarat. Ohooo.... aku sangat takut... Moga Dia akan sentiasa membantu aku. Amin.

4 comments:

iNCeK aKiM said...

1tahun 7hari? wow. tahniah kak. best of luck la nnt eh. hehe~

Mama Iman said...

tq...tq... lepas ni insyaallah 30 thn la terus... hehe..

Fazil Hamid said...

motivasi diri kene tinggi...hehehe...ingat..
keseronokan bekerje...

Mama Iman said...

yea... KISSM masih melekat ek... Sgt bagus. Walaupun ko byk borak, tp ilmu tetap masuk. Hahaha...

There was an error in this gadget