Thursday, February 23, 2012

Rentetan Permulaan Kehidupan Muhammad Afiq Bhgn II


17/2/2012
JM datang rumah untuk pemeriksaan. Dia kata Afiq nampak kuning dan suruh mama bawa ke Klinik Kesihatan Telok Panglima Garang. Kat situ jururawat ambil darah Afiq di kaki. Jumlah bacaan bilirubin dalam darah ialah 259. Doktor suruh mama ke Hospital Banting. Di Banting, darah Afiq diambil lagi. Kali ni di tangan. 2 jam lagi baru tau keputusan. Jadi mama balik dulu. Lepas maghrib mama datang dengan abah, Kak Long, Kak Ngah dan Afiq. Bacaan malam tu 270. Betul-betul border line. So, doktor suruh datang ulang ujian darah untuk esoknya. Alhamdulillah.

18/2/2012.
Mama pergi hospital dengan abah dan Afiq je awal pagi. Lepas ambil darah, kita terus balik rumah. Petang pukul 2 lebih baru pergi hospital semula. Kali ni bacaan Afiq jadi 321/285. Kena masuk wad. Huhu.. Malam tu Afiq tidur bertemankan 1 lampu biru. Kak Long dan Kak Ngah datang jengah kita kejap malam tu teman abah hantar barang mama. Rindunya mama kat anak-anak mama.

19/2/2012
Doktor datang sekitar jam 8 dan beritahu bacaan bilirubin dalam darah Afiq turun sikit je. 319. Kita bermalam lagi di wad. Aduhai...

20/2/2012
Jururawat datang ambil darah Afiq awal pagi dalam pukul 5 lebih. Keputusan darah pagi ni pun tak memberangsangkan. Cuma turun 5 je jadi 314. Kecewa juga mama sebab kena duduk lagi kat wad. Afiq kuat menyusu. Tapi peliknya bilirubin dalam badannya tak banyak turun. Pakar paed suruh letak dua lampu atas. Jam 3 lebih, tukar semula jadi 1 lampu sebab kuning nampak kurang.


21/2/2012
Going to spend don't know for how many more days with Afiq in the ward. Keputusan bacaan bilirubin dalam darah ialah 304. Turun 10 unit. Jauh lagi nak jangkau 280. Mama pun dah mula dendang lagu Berhenti Berharap nak balik. Rindu mama pada abah, kak long n kak ngah meluap-luap. Tapi mama terpaksa telan je. Huhu... Untuk hari ni, Afiq pakai lampu atas dan bawah berbanding semalam. Jam 4 lebih, paed arahkan tukar kepada 1 lampu. She said Afiq looked good. She wondered why the reading was high but his body looked pinkish instead of yellowish.


22/2/2012
The reading for today is 301. Just 3 units different from yesterday. Disebabkan mama dah berhenti berharap, mama tak ada la kecewa sangat. Cuma kesian tengok lubang jarum kat tangan afiq dah bertambah. Paed pun tak pasti sebab penurunan bilirubin dalam darah yang terlalu perlahan. She suggested few tests done over Afiq to detect if there was any mild infections going on. So, around two, a nurse came and took Afiq to get his blood and urine. Aduhai anak.. Mama is not going to give the doctors to do all nonsense test to feed their curiosity later on. Just pray to Allah Afiq sihat dan tak demam. Amin. Tengahari tok mak datang dengan tokyah bawa moksu, harraz, daus, kak long dan kak ngah. Bila dengar yang doktor might do few tests over Afiq, tokyah masuk wad dan bacakan ayat-ayat penawar. Kak long lak curi-curi masuk tengok Afiq. Abah datang malam lepas maghrib. Bawa ubat yang dia beli dari seorang client dia. Harganya RM 180. Abah campur dengan susu yang mama perah dan bagi Afiq minum. Moga bacaan esok terus baik. Amin.


Specky baby boy

Santai di atas katil

Ni lampu atas bawah yang dipasang pada hari keempat

2 comments:

mama_alifsarah said...

eee...geramnya nengok baby...so bobot ini budak... congrats nim dah ada hero... camnak ada baby je :)

Mama Iman said...

Alhamdulillah, dpt juga sorg boy. Mcm x caya je cik abg dh dpt kwn... :-) jom mon... Tambah lg... Hehe...

There was an error in this gadget